1

Temat: GB108, jak wyizolować klienta o stałym IP?

Witam,

Potrzebowałem zdalnie sterowanie gniazdko i zakupiłem GB108, urządzanie komunikujące się przez WiFi do AP (routera) i pozwala na zdalnie sterowanie ON/OFF ręcznie lub wg harmonogramu czasu (lub inne zdefiniowane zdarzenia tj sygnały z innych urządzeń np podczerwieni idp) plus posada wbudowany licznik energii elektrycznej (ładnie pokazuje z rozbiciem na dni ile przepłynęło energii przez gniazdko).

Jak kogoś interesuje to wygląd tak:
https://www.google.pl/search?q=gb108&am … 4Q_AUIBygC

Można sterować gniazdkiem z dowolnego miejscu na ziemi mającego połączenie do internetu m. in. poprzez aplikacje na androida Smart Life:
https://play.google.com/store/apps/deta … &hl=pl

Niestety, dokonując zakupu nie byłem do końca świadomy jak to działa (wydawało mi się, że steruje gniazdkiem tylko w obrębie swojej sieci, nie wychodząc na świat), a z definicji nie jestem ufny chińskim wynalazkom.

Conntrack pokazuje co poniżej, łączy się z jakimś serwer i stąd dostęp z dowolnego miejsca na Ziemi.

root@OpenWrt:~# conntrack -L |grep 192.168.10.3
udp      17 166 src=192.168.10.3 dst=52.169.146.97 sport=37324 dport=51193 packets=2609 bytes=170942 src=52.169.146.97 dst=193.218.132.15 sport=51193 dport=37324 packets=2610 bytes=198136 [ASSURED] mark=256 use=1
conntrack v1.0.0 (conntrack-tools): 212 flow entries have been shown.

Ogólnie rozwiązanie ciekawe, ale dla swojego spokoju chciałbym wyizolować go z mojej sieci (tj. chcę, aby urządzenie łączyło się tylko do internetu, z niczym innym w mojej sieci).  Co powinien wpisać w regułkach firewalla aby skutecznie odseparować je z mojej sieci?  Urządzenie ma przypisany stałe IP.

Nie sprawa mi też radości fakt, że właściciel serwera komunikacyjnego (lub jakiś zdolny człowiek) będzie mógł sterować moim urządzeniem zdalnie przez neta, ale trudno, nie lepszego nie znalazłem typu kup i korzystaj.

PS. Nie rozumiem metody podłączenia urządzenia do mojej sieci, może ktoś wytłumaczy:

1. Wytka się urządzenie do gniazdka
2. Na początku urządzenie nie jest skonfigurowane (zgłasza to przez odpowiednie miganie diodami LED)
3. Instalujesz w/w aplikacje (bez tego nie zadziała i to jest moja zagwiozdka jak to dział??)
4. Łączysz się przez smartphone do swojej sieci WiFi
5. Uruchamiasz aplikacje i po chwili urządzenie znajduje je i prosi o hasło do twojej sieci SSID
6. Podajesz hasło i urządzenie łączy się do do Twojej sieci WiFi
7. Korzystasz ze zdalnego gniazdka

Urządzenie komunikuje się przez Wifi, ale przed skonfigurowaniem szukałem, czy są jakieś sieci WiFi emitowane przez urządzanie - nie znalazłem. Nie wiem w jakie sposób aplikacja komunikuje się z urządzeniem przed podłączaniem i jak przekazuje jej SSID oraz hasło do mojej sieci WiFi??? Może ktoś podpowie?  Przychodzi mi na myśl BT, tego nie sprawdzałem.

Pozdrawiam, Krzysiek

2

Odp: GB108, jak wyizolować klienta o stałym IP?

Metody mogą być różne - urządzenie może zgłaszać się "do domu", aplikacja też i na podstawie zgłoszeń z tego samego ip masz info że coś jest w sieci co nie jest skonfigurowane. Lub urządzenie rozgłasza coś po sieci i aplikacja to znajduje.

Zablokuj na routerze wyjście na ten adres: 52.169.146.97

Żeby nie było tak że jak zablokujesz adres w ogóle stracisz możliwość sterownia - bo nie odbywa się to lokalnie tylko prze internet.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Co do zasady podłączenia to urządzenie przed skonfigurowaniem o moje hasło i SSID nic nie rozgłasza w sieci 2,4 GHz (sprawdzałem na kilku urządzeniach). A mój smartphone nie jest jakiś szczególny, jakiś zwykły samsung, a mimo wszystko potrafi go skonfigurować??

Ale najbardziej interesuje mnie izolacja klienta - nie chcę wycinać ruchu do 52.169.146.97 bo stracę możliwość sterowania, chcę go tylko odizolować od innych urządzeń w mojej sieci, ale aby miał dostęp do neta. I nie wiem jak to zrobić...

Poza tym szukając znalazłem, że serwerów komunikacji jest naście w internecie, łączy się po prostu do "najbliższego".

4

To zrób sobie sieć gościnną i niech się łączy do sieci gościnnej, nie do lokalnej. Będziesz miał izolację.

5

Tak, to jest rozwiązanie.

A mniej ingerując w konfiguracje sieci się da? Może jakieś reguły na firewall/switch?

6

Problem w tym że jest to w obrębie sieci lokalnej i w zależności co jak jak masz możesz nie być  w stanie filtrować tego ruchu. Lepiej zrób sieć gościnną.