Temat: TL-WA701ND v2 brak odwrotu po aktualizacji

Witam,

Mam problem z Access Pointem wymienionym w temacie. Miałem na nim postawione jakieś tam DD-WRT(innej alternatywy na to nie było), zaszła potrzeba przywrócenia go do oryginalnego firmware. Pobrałem więc ze strony TP-Linka najnowszy firmware do tego modelu, edytorem Hex wyciąłem z niego bootloader i wpakowałem na TP-Linka. Przywrócił się ładnie do tego co chciałem, zacząłem konfigurować Access Pointa i okazało się że w tym sofcie podmienili pomiar SNR z dB na jakieś wodotryskowe paseczki. Chciałem więc cofnąć się jeden firmware wstecz (od producenta), ale przy próbie wrzucenia jakiegokolwiek firmware, czy to ori czy alternatywnego dostaje ten sam komunikat:

Error code: 18005
Upgrade unsuccesfully because the version of the upgraded file was incorrect. Please check the file name.

Próbowałem zmieniać nazwę pliku na taką jak miał ten ori do którego go przywracałem ale niestety nic to nie dało. Jeżeli próbuje go aktualizować tym najnowszym firmware to przechodzi bez błędu ale to nadal ten sam firmware. Jest ktoś w stanie mi pomóc z tym problemem?

2

Odp: TL-WA701ND v2 brak odwrotu po aktualizacji

Konsola szeregowa i z poziomu bootloadera wgrywasz fw po tftp. Ewentualnie wgraj fw opensource i potem wróć do starszego oryginalnego fw.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

3

Kolego jakby się dało opensource to bym to zrobił smile Nie przyjmuje nic oprócz tego co już ma. Ale już widzę dlaczego, coś musieli zabezpieczyć w tym najnowszym ori fw, teraz dopiero doczytałem na stronie że po instalacji najnowszego fw można instalować tylko fw w wersji EU, a ta którą zainstalowałem jak na razie jest jedyną EU dla tego modelu(i pewnie ostatnią). Czyli bez RS232 tego nie obejdę?

4

Mam jeszcze jeden pomysł. Jeśli masz w miarę nowy uboot, to możesz spróbować go oszukać za pomocą trybu recovery dostępnego w uboot i podać mu stary fw przez tftpd. Nie jestem pewien, czy masz recovery w uboot, czy nie, jednak wydaje mi się, że warto sprawdzić ten pomysł. Jak nie zadziała to konsola szeregowa albo programator.

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

5

Masz jakąś instrukcję tej procedury dla tego modelu?

6

Instrukcja jest ogólna. Zerknij jak można sprawdzić jakiej nazwy pliku oczekuje Twoje pudełko: https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl … p_recovery
Pod windowsem możesz użyć wiresharka do tego. Ewentualnie możesz znaleźć w googlerce oczekiwaną nazwę pliku.

7 (edytowany przez Vytautas 2017-02-17 08:33:14)

Wszelkie próby dowodzą że ten model nie posiada trybu recovery. Po wciśnięciu czy to Resetu czy WPS, nic się nie dzieje, a powinna się chyba dioda WPS zaświecić. Poza tym WireShark też nic nie widzi więc podejrzewam że po prostu w tym modelu tego nie ma. Czekam w takim razie na konwerter.

8

Cóż, więcej pomysłów nie mam.

9

Jak już będę miał wszystko w rękach i nie będę wiedział co z tym zrobić to będę pisał bo akurat w ten sposób się jeszcze z takimi urządzeniami nie bawiłem wink