1 (edytowany przez marduk 2017-02-10 14:14:31)

Temat: WNDR4300, Chaos Calmer 15.05.1 Luci, kontrola połączeń

W jaki sposób mogę ustawić monitorowanie sieci i dostawanie informacji o zrywaniu połączenia przez router bądź przez dostawcę ?
Ostatnio częściej zrywa połączenie z internetem na ok. minutę.
Wcześniej tego nie było i zastanawiam się czy router nagle zaczął się dziwnie zachowywać, czy dostawca ma problemy, do czego się nie przyznaje.

Czy to polecenie jest właściwe i dostanę wszystkie informacje, których potrzebuję ?

# uci set system.@system[0].log_type=file
# uci set system.@system[0].log_file=/mnt/sda1/logi.txt
# uci commit system

2

Odp: WNDR4300, Chaos Calmer 15.05.1 Luci, kontrola połączeń

Jeżeli zrywanie będzie objawiało się "rozłączeniem" kabla to tak. Jeżeli zaś nie ma internetu bo nie ma a połączenie do isp będzie - to w logach tego nie dostaniesz. Musiał byś non-stop pingować coś po drugiej stronie łącza żeby takie minutowe przerwy wykryć.

PS jeżeli tak zrobisz to musisz się upewnić że nośnik który montuje sie w /mnt/sda1 jest montowany przed uruchomieniem loga. Lub po prostu mieć extroota.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Już wiem o co chodzi. W DHCP wygasa wifi, teraz to już codziennie. trzeba zresetować router i wszystko wraca do normy.
Jak to mogę naprawić ?

4

" DHCP wygasa wif" tzn co robi?

5

W zakładce DHCP i DNS jest określony czas (12 h) dla danego użytkownika. Po tym czasie zrywa połączenie wifi, poprzez lan nie ma problemu.

6

Klient przed wygaśnięciem dzierżawy powinien sobie ją odświeżyć, to jest rola klienta nie serwera. W kliencie szukaj problemu.

Ustaw sobie na 24h

7

Odnośnie tych dzierżaw się wtrącę.
Na IPv6 mam dzierżawę ustawioną do 2153r. da się tam również te 12h ustawić?