Temat: Reapeater, extender, bridge - zglupiałem :)
Czytam o tych reapeterach bridgach i innych i nie wiem jak mam skonfigurować to co chcę.
Mam router do którego podłączone są urządzenia po wifi i jedno po kablu. Niestety w drugim końcu mieszkania sygnał dla niektórych urządzen jest słaby.
Mam drugi router tplink 842 nd z openwrt i chciałbym go wykorzystać do wzmocnienia wifi. Udało mi się ustawic w ten sposób że sygnał rozszerzany jest za pomocą kolejnej sieci ssid ale to nie jest to o co mi chodzi.
Założenia:
1) Tplink ma sie łączyc z głównym routerem po wif i ma podawac dalej wifi i lan (podłączenie stacjonarnego po kablu)
2) Chciałbym żeby SSID było takie samo jak na głównym routerze i żeby to działało w taki sposób, że jak jestem w pokoju z tplinkiem i mam mocniejszy sygnał, to urządzenia łaczą sie z tplinkiem, ale jak przejde w drugi koniec mieszkania gdzie lepszy sygnał będzie z głównego routera to urzadzenia sie przełącza do głównego.
3) Chciałbym żeby ze wszystkich urzadzeń (niezależnie do jakiego urządzenia bedą podłączone) był dostęp do udostępnionych zasobów (pendrive) na głównym routerze.
Jakby ktoś chociaż nakierowal mnie na jakiś poradnik to będę wdzięczny.