1

Temat: Router obsługujący VDSL2 i telewizje od Orange.

Poszukuję routera, który będzie sprawnie działał z OpenWrt. Nie potrzebuję Wi-Fi (Wireless Lan), mile widziane gniazdo WAN w wersji RJ11(istotne) i RJ45(8p8c). TP-LINK-a TD-W8970 v1 nie mogę znaleźć w sprzedaży. Posiadam router Sagem F@st 2704 v2 z wgranym OpenWrt. Dzielnie działał do momentu przełączenia linii na xDSL. Zastanawiam się czy jest on w stanie działać z modemem VDSL2 i jak takie rozwiązanie się sprawdzi. Proszę o polecenie routera z wbudowanym modemem lub dwóch osobnych urządzeń.(router + modem) Obecnie linia jest podpięta do FunBox-a 2.0. To urządzenie daje znikome opcje konfiguracji i jest tylko dzierżawione co wyklucza jego modyfikacje. Muszę brać pod uwagę, że potrzebuje skonfigurować router z modemem telewizyjnym również od Orange(IPTV).

2

Odp: Router obsługujący VDSL2 i telewizje od Orange.

koxfx napisał/a:

Posiadam router Sagem F@st 2704 v2 z wgranym OpenWrt. Dzielnie działał do momentu przełączenia linii na xDSL. Zastanawiam się czy jest on w stanie działać z modemem VDSL2 i jak takie rozwiązanie się sprawdzi.

będzie działać z tym że obsługuje tylko 100Mbit.

3

Jeżeli szukasz nowego routera z modemem i pełnym wsparciem OpenWrt, to pozostaje Ci jedynie TD-W8980

Większy wybór masz wśród używek:
wymieniony przez Ciebie TD-W8970 v1.x, czy ZyXEL (P-2812HNU-F1 lub P-2812HNU-F3).

Wszystkie działają na neostradzie vdsl od Orange, dodatkowo w LEDE można się bawić w zmianę SNR: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 97#p174797

Jeżeli nie potrzebne WiFi, to raczej wybrałbym ZyXELa - po 128MB pamięci (RAM/Flash) - kiedyś Cezary miał na zbyciu...
Czy działa na tym TV od Orange? Nie wiem, bo nie mam tej opcji.

4

Witam,
chcialbym dopytac w tym temacie po latach. Szukam routera jak w temacie, interesuje mnie czysty VDSL2 bez dodatkow (TV nie uzywam). Wpadl mi w oko VR400 TP Link bo parametrycznie i cenowo spelnia oczekiwania ale doczytalem, ze niestety nie ma wsparcia OpenWRT/LEDE wiec odpada. Mozecie cos dobrego polecic (idealnie jakby mial dobry zasieg - domek jednorodzinny pokryty 2 routerami w tej chwili TP-Link jako backup i FunBox 1 jako glowny; gdyby ten nowy ogarnial wszystko zamiast FunBoxa to byc moze zostawilbym tylko jeden)

5 (edytowany przez kiko80 2018-06-25 19:31:35)

Może Tp-Link TD-W8970

6

Chyba jedynie TP-Link TD-W8980

7

Dzieki. Tani i wyglada sensownie. Podchodzi pode mnie swiatlowod od orange (jest na sasiedniej ulicy co moze znaczyc ze bedzie zaraz lub za pare lat smile) ale chyba za te pieniadze podaruje sobie odrobinę luksusu bo ten funbox coraz to jakis numer mi wywija

8

Ten TD-W8980 do światłowodu z powodzeniem się nada, tylko musisz kazać im dać sobie zamiast Funboxa 3.0 to Funbox 2.0 + ONT, wtedy będzie można zastąpić śmiechpudełko 2.0 czymś lepszym smile

9

a tak off-topic, mozna teraz zazyczyc sobie cos innego niz FB3? Myslalem ze juz tylko ostatni model daja...

myslalem o czyms szybszym z ludzkiej zachlannosci zeby predkosc w radiu byla wyzsza niz swiatlowodu, ale ze nigdy nie mialem nic szybszego niz Neo, nie wiem na ile szybko w praktyce ten swiatlowod dziala (ile z tych max 600Mb/s ma uzytkownik koncowy, oraz czy zwykly PC i TV bo na tych mi zalezy najbardziej w ogole zbliza sie do tych 300Mb/s po radiu). Macie tu jakies doswiadczenia?

tak czy owak kwota zakupu jest na tyle niska ze nawet jakby mi wypadlo to wymienic po jakims czasie to nie bedzie bolalo.

10 (edytowany przez 9tysiecy 2018-06-26 18:21:29)

Na życzenie bez problemu dają Funbox 2.0, tylko musisz wyraźnie to zadeklarować. Po światełku masz pełne 600 Mb/s.