1

Temat: Przestało logować do pliku

Jakieś 2 miesiące temu ustawiłem logowanie do pliku na pendrive'ie w /etc/config/system:

option conloglevel '8'
        option cronloglevel '8'
        option log_type 'file'
        option log_file '/mnt/extstor/log'
        option log_size '128'

Ustawiłem wielkość na 128KB. Z początku wszystko było OK ale teraz zauważyłem iż plik ma wielkość ok. 63KB a logowanie skończyło się z miesiąc temu. O co chodzi? Na pendrivie jest 360MB wolnego miejsca. Używam CC 15.05.1, r48532.

Router restartowany wiele razy.

2

Odp: Przestało logować do pliku

To że /mnt/ monuje Ci się później niż uruchamia syslog. Uruchom syslog ponownie po zamontowaniu nośnika.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Znalazłem ten temat: logread "Failed to find log object: Not found" Chaos Calmer 15.05.1
Tam polecają aby zmienić priorytet skryptu system z 10 na 50 tak aby był za fstab
ale ja używam montowania w pliku /etc/rc.local
Który skrypt Initscripts odpowiada za używanie pliku rc.local bo nie wiem na jaki priorytet zmienić skrypt system?

4

done, ale tego nie ruszaj. Jak ręcznie montujesz nośnik w /etc/rc.local  to po zamontowaniu zrestartuj sobie sysloga, w czym problem widzisz?

5

Cezary napisał/a:

done, ale tego nie ruszaj. Jak ręcznie montujesz nośnik w /etc/rc.local  to po zamontowaniu zrestartuj sobie sysloga, w czym problem widzisz?

Tak, właśnie znalazłem iż rc.local jest w done

Nic nie robię ręcznie - wpis w pliku /etc/rc.local montuje mi automatycznie pendrive'a. Czyli co mam zrobić tak:

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.

ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/extstor
/etc/init.d/log restart

exit 0

6

To jest własnie ręcznie montowanie smile Automatycznie było by przez hotpluga. Kwestia nazewnictwa.

7 (edytowany przez jzef 2016-12-22 15:22:47)

Dobra, chyba działa tak jak napisałem bo po restarcie routera dopisało mi logi do istniejącego pliku w /mnt/extstor/log

Odnośnie hotpluga to uważam iż ten mechanizm automatycznego montowania przez fstab jest całkowicie zbędny. Wydaje mi się iż częściej używamy jakiegoś nośnika (pendrive lub dysk przenośny USB) na stałe a nie podłączamy co chwilę różne nośniki. Nie pamiętam już ale zdaje się iż przy domyślnych ustawieniach fstab każde ponowne podłączenie tego samego nośnika montuje go w innej lokalizacji /mnt/sdx przez co wiele usług zależnych od lokalizacji przestaje działać - takie problemy zauważyłem przy konfigurowaniu serwera PXE.

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.

8

Take zachowanie jak opisałeś ma miejsce jeżeli wyjmiesz nośnik bez jego wcześniejszego odmontowania. A tak nie należy robić bo możesz zniszczyć system plików (możesz przećwiczyć na windowsie smile)

Normalnie jak poprawnie zrobisz odmontowanie to ponowne podłączenie montuje w tym samym miejscu jeżeli nie podłączyłeś w międzyczasie innego nośnika.

9 (edytowany przez jzef 2016-12-22 15:39:30)

Cezary napisał/a:

Normalnie jak poprawnie zrobisz odmontowanie to ponowne podłączenie montuje w tym samym miejscu jeżeli nie podłączyłeś w międzyczasie innego nośnika.

Czyli, że jak skonfigurujemy sobie jakiś serwer np. FTP na jednym pendrivie a następnie zaczniemy manipulować innymi nośnikami USB (odmontowywując poprawnie) i na końcu podłączymy znowu nasz pendrive to zostanie on zamontowany w innej lokalizacji przez co nasz serwer FTP nie będzie działał.

Router to nie PC z Windows na który co chwilę kopiujemy pliki za pomocą pendrive'a bo raczej mało kto używa serwera sieciowego do wymiany plików na Windows. Co innego router, który działa non-stop i ma taki serwer uruchomiony na stałe - wtedy pliki kopiujemy za pomocą sieci a nie biegamy z pendrive'ami smile

10

Nie,  źle napisałeś. Jeżeli masz automat i było zamontowane /mnt/sda1 to jeżeli nie ma innych nośników to zostanie wykryty jako sda1 i znów zamontowany w /mnt/sda1. Więc dla ftp będzie się zgadzać.

Jeżeli masz kilka nośników i manipulujesz nimi to masz montować po uuid, żeby dany nośnik był zawsze montowany w tym samym miejscu.

11

Cezary napisał/a:

Jeżeli masz kilka nośników i manipulujesz nimi to masz montować po uuid, żeby dany nośnik był zawsze montowany w tym samym miejscu.

No, tak ale to już jest ręczne montowanie a nie automatyczne bo automat zamotuje źle i dopiero jak ręcznie określimy UUID to będzie dobrze.

12

Kombinujesz. Przecież nie ustawiasz najpierw serwisu a później montowania.

13

Cezary napisał/a:

Kombinujesz. Przecież nie ustawiasz najpierw serwisu a później montowania.

CC i tak nie obsługuje automatycznego montowania NTFS przez fstab więc pakiet block-mount nie jest mi do niczego potrzebny.

Dobra, zostawmy dywagacje na temat montowania bo tytułowy problem został rozwiązany.