1

Temat: Szerokość kanału

Jak to jest z tą szerokością, standardowo mam 20mhz, po zmianie na 40mhz WR1043ND już się nie podniósł, musiałem zrobić firstboot.

Jeśli będzie szerzej to będzie większa przepustowość tak?

Mogę ustawić na WR740N i MR3420 40mhz?

2

Odp: Szerokość kanału

Przecież zmiana parametrów wifi nie powoduje awarii softu smile. jeżeli masz odpowiednią kartę to tak, możesz zestawić połączenie na 300Mbps.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Efekt był taki, że już nie wstał. smile Więc, firstboot. Nie wiem czy da mi coś zmiana na 40mhz w przypadku WR740N, jeśli i tak obsługuje 150mb/s.  Całą sieć ustawiłem na 2 kanale, kolejny zajęty to 8 ( zaleta mieszkania na wsi smile ). Czuję mały niedosyt, bo mam u siebie jedynie 3,2 Mb/s, a mam neostradę 6 Mb/s. Połowa praktycznie ucieka. Macie jakieś programy, dzięki którym sprawdzę na którym ap tracę najwięcej przepustowości?

4

Jeżeli jest 150 to nie obsluguje 40MHz, proste. A przekonasz się o tym wydając polecenie iw.

Ponad to, coś z jednostkami zmyślasz. Stare radio 54g pozwala na przewalanie ruchu ok 22-28Mbps, czyli ok 3 - 3,5MB/s.  Jak by nie było to jest 4x więcej niż ta Twoja neostrada. A Ty masz N, czyli teoretycznie do jeszcze 3x więcej. Ile w końcu masz?

5

Nic nie zmyślam, sieć oparta jest o 2 repeatery, więc sporo tracę na sygnale. MR3420 podłączony jest bezpośrednio skrętką do WAG200G i łącząc się z tym MR3420 laptopem mam 4,25 Mb/s, w teście speedtest.net. Tyle samo jest po bezpośrednim podłączeniu skrętką.

Z MR3420 sygnał nadawany jest do WR740Nv2, który stoi przy oknie u mojego kuzyna, dla którego udostępniany jest tam internet.

Potem z tego WR740Nv2 idzie do mnie do WR740Nv1, który stoi przy oknie i na końcu radiowo do WR1043ND, który jest podłączony bezpośrednio do mojego pc i który nadaje internet na cały dom.

Chciałbym sprawdzić faktyczną przepustowość tej sieci, czy osiągnę te 5MB/s czy jak kto woli 40Mb/s z mojego pc do MR3420.

6

To zmień strukturę sieci. 4Mb na wifi to jakaś kpina w sumie.

7

Po kablu i po wifi jest 4Mb, więc coś nie tak jest z tą neostradą. Sprawdziłem w konfiguracji WAG200 i mam tam:

Downstream Rate:    5019 kbps
Upstream Rate:    639 kbps

Więc pełnych 6Mb/s nie ma.

Teraz zrobiłem jeszcze kilka razy testy i wychodzi na to, że mam 3,7-4,1 Mb/s u mnie na pc, więc praktycznie wykorzystuję w pełni to co daje operator.

Jest czy nie ma programu, który by jakimiś pakietami sprawdził jaka jest faktyczna przepustowość?

8

noc.gts.pl, ściągnij sobie 100MB plik i będziesz wiedział ile fizycznie łącze osiąga.

9

Pobrałem ten plik i mam ok. 250kB/s, trochę mało, tylko 2Mb/s. 

Nie znalazłem na tej witrynie sposobu, aby sprawdzić przepustowość między moim pc a pierwszym routerem. Nie chcę sprawdzać ile wyciąga samo łącze, tylko ile sieć domowa, zawsze ktoś może korzystać w tym czasie z internetu, coś pobierać.

10

To postaw sobie na pierwszym routerze iperf, a później z dowolnego innego uruchom go także i zobacz jaką masz przepustowość.

11

Dzięki, tego szukałem. Ale jest jeden problem. Na MR3420 i reszcie nie ma szans na uruchomienie tego, z powodu za małej ilości pamięci. Na WR1043ND uruchomiłem i po kablu mam 112Mb/s.

Próbowałem montować /overlay do /tmp, ale i tak nie mogłem zainstalować.

12

Ale możesz zainstalować w ramie. opkg install -d ram iptraf. Później tylko ew. biblioteki podlinkuj do /lib i to wszystko.

13

Zainstalowałem w ramie na WR740Nv1, poszło bez komunikatów o błędach.

Wydałem polecenie "iptraf -s", otrzymałem "-ash: iptraf: not found".
Jak uruchomić program z ram'u?

14

No nie dobijaj mnie. Pełną ścieżkę podaj, /tmp/usr/bin/iptraf lub gdzie on tam sie znajduje.

15

Ok, a te biblioteki jaki podlinkować?

16

http://eko.one.pl/?p=openwrt-pakiety do poczytania.

17

Zawsze robiłem external root, więc nie zaglądałem do tego.

"export LD_LIBRARY_PATH=/tmp/lib:/tmp/usr/lib:$LD_LIBRARY_PATH"

Takie polecenie wydałem, chyba dobrze.

Kolejnym problemem jest xterm.

"Error opening terminal: xterm."

18

jeżeli zainstalowało się libncurses to odpowiednie katalogi muszą znaleźć się w /usr... a masz je w /tmp/usr... Podlinkuj po prostu.

19

Nie mam pojęcia co źle zrobiłem, wygląda to tak:

wydałem polecenia:

ln -s /tmp/lib/* /lib
ln -s /tmp/usr/lib/* /usr/lib

ln -s /tmp/bin/* /bin
ln -s /tmp/usr/bin/* /usr/bin

To chyba wszystkie potrzebne polecenia?

20

Nie. /tmp/usr/share/teminfo jeszcze masz dowiązać do /usr/share/teminfo

21

Zawiesiłem router smile

Cała operacja instalacji iperf w ramie, nie wiem po co pisałeś o iptraf smile, sprowadza się do następujących poleceń:

opkg update
opkg install -d ram iperf
ln -s /tmp/lib/* /lib
ln -s /tmp/usr/lib/* /usr/lib
ln -s /tmp/bin/* /bin
ln -s /tmp/usr/bin/* /usr/bin

Teraz już tylko

iperf -s

A na drugim urządzeniu:

iperf -c xxx.xxx.xxx.xxx

xxx.xxx.xxx.xxx to adres pierwszego urządzenia.

Taki mały opis, którego nie znalazłem smile.

22

Iperf oczywiście. Opisu nie znalazłeś to bo tak samo jak telnet - po prostu się uruchamia, więc gdzie tu jeszcze opisu szukać.

23 (edytowany przez Sylwo 2011-02-16 19:40:32)

W moim przypadku był z tym problem. smile jutro postawię iperf na WR1043ND i laptopem koło MR3420 sprawdzę co i jak.

Jest może iperf na androida? W konsoli bym sobie wyklikał, bez brania laptopa.

Edit.

Znalazłem w markecie, testuję.