Temat: 1043ND + Raspberry

Witam serdecznie!

Mam takie pytanie, korzystam z Raspberry Pi do którego mam podłączone kilka termometrów.

Chciałbym podłączyć też jeden do mojego 1043ND v1. (w chwili obcenej uruchomiony jeszcze na dd-wrt).

Czy jest wykonalne takie rozwiązanie aby router mierzył temperaturę, a następnie podkładał ją np. przez SSH do raspberry do pików w którym raspberry skłąduje swoje pomiary z 1wire?

Tak aby dla oprogramowania zainstalowanego na raspberry czujnik ten był widoczny tak jakby był lokalnie podłączny do raspberry?

Z góry dzięki, pozdrawiam.

2 (edytowany przez Cezary 2016-11-16 16:21:26)

Odp: 1043ND + Raspberry

Bez problemu, zwykłym ssh to zrobisz - prześlesz dane. A czy będzie on widoczny dla softu zainstalowanego na RPi to już inna sprawa, bo zależny co ten soft robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Konkretnie raspberry wysyłam dane do ThingSpeak, który rysuje mi wykresu, oraz pracuje na nim SUPLA, która nie wspiera niestety ruterów, a ma bardzo przyjazny interfejs na urządzeniach mobilnych.

Czy mógłbym prosić o małą pomoc jak taka komendę sformułować?

4

Po prostu:

ssh root@192.168.x.x "echo 75 > /tmp/plik.txt".

Wcześniej musisz sobie zrobić autoryzację po kluczach i wywołujesz ssh z poleceniem który ma się wykonać na zdalnej maszynie. Oczywiście jak masz plik i chcesz przesłać plik to możesz z scp skorzystać.

5

Dzięki za podpowiedź,

Jak będe miał okazję być w domu to popróbuję smile

W razie niepowodzenia tej kombinacji myślałem też o tym żeby po prostu podrzucić mu małego pasożyta w postaci ESP-12 (po ostatniej wyprzedaży na ALI mam ich wiaderko wink z oprogramowaniem SUPLI zasilanego z USB rutera.

Tak z waszej praktyki czy prąd rzędu 150 ~ 250mA dla USB z 1043ND bez przeróbek jest problemem?

6

USB daje 0.5A. Więc problemem nie jest.