Temat: Podłączenie modemu USB do portu WAN?

Mam znajomego który posiada router TP-LINK Archer v3. Oryginalny firmware, bo nie ma wsparcia OpenWRT. W chwili obecnej ma wpięcie do internetu kablowego. Jednak zmienia miejsce zamieszkania i tam jedynym źródłem dostępu do sieci jest LTE. W "parku maszynowym" posiada router hilink Huawei (przenośny, ale nie pamiętam dokładnie modelu). I teraz najważniejsze... Czy da się to jakoś spiąć w tandem? Huawei posiada wyjście tylko na kabel USB (zasilanie / przesył danych). Czy istnieje możliwość spięcia tego razem poprzez port WAN? Czy są takie przejściówki / adaptery oraz najważniejsze czy na porcie ethernet jest zasilanie by zasilić ten router?

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

2

Odp: Podłączenie modemu USB do portu WAN?

Nie. Musiał by kupić... router do którego podłączy modem na usb a internet wyjdzie przez ethernet (tylko wtedy po co mu ten archer).

Konkretnie to jaki model Archera?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

C7 v3.

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

4

Archer C7 v3 występuje jako tl-wdr7500-v3 w lede, więc w ostateczności możesz lede spróbować.

5

Ok, popróbujemy.

6

Tylko zaktualizuj go wcześniej do ostatniej wersji softu dostępnej na stronie tp-linka żebyś miał pewność że uboot ma tryb awaryjny.

7 (edytowany przez shevchenko1987 2016-11-15 10:10:08)

Ok. Widzę, ze coraz więcej oryginalnych softów ze strony TP-Linka zyskują wsparcie dla modemów USB 3G/4G, ale pewnie dalej nie działają w NCM tylko jako PPPoE? Jak kiedyś testowałem to działało to 3/4 razy gorzej. Jak na swoim OpenWRT otrzymywałem 80/20 w speedtestcie tak pod oryginalnym orpogramowaniem 20/4.

8 (edytowany przez Cezary 2016-11-15 10:16:19)

pppoe raczej nic wspólnego z modemem komórkowym nie ma. Działają normalnie, jak modem. Prędkość mogła wynikać z zastosowanego protokołu połączenia (ppp); w oryginalnym sofcie raczej nie masz możliwości zmiany tego.

9

Sorki, pomyliło mi się. Masz rację ppp, a nie PPPoE.