Temat: Zyxel P-2812HNU-F1 vT -> FXS oraz Voip
Jestem szczęśliwym posiadaczem Zyxela P-2812HNU-F1 vT i chciałbym nim kompletnie zastąpić dotychczasowy projekt jaki nadzorował pracą mojej sieci, tj. Fritz!Box 7362SL z oprogramowaniem Freetz. Przejrzystość konfiguracji pasuje mi o wiele bardziej w Opentwrt/LEDE aniżeli we Freetzu. Ostatnio na skompilowanym LEDE, synchronizacja mojej linii VDSL idzie na 83.518 Mb/s / 8.567 Mb/s, także nowy sterownik spisuje się znakomicie, jeżeli chodzi o wydajność oraz stabilność. MIałem problem z obsługą wifi oraz diod LED na panelu, ale w najnowszym trunk-u Openwrt oraz w LEDE można przywrócić je "do życia" (mowa o modelu z końcówką vT, bo w zwykłym F1 nie ma z tym problemów) za pomocą modyfikacji pliku ./target/linux/lantiq/dts/P2812HNUF1.dts
Było to podane w innym wątku, ale przypomnę jeszcze raz:
1. włączenie wykrywania modułu wifi (gdyż w tym modelu jest układ taki jak w P-2812HNU-F3, czyli 3092) polega na usunięciu piniższych linijek (czy zakomentowaniu /* */) z pliku P2812HNUF1.dts
pcie@d900000 {
status = "disabled";
};
Ja dodatkowo jeszcze zmieniam plik nazwy eepromu na RT3092.eeprom w tymże pliku .dts, ale to akurat nie jest konieczne, bo spawdziłem i z RT3062.eeprom też działa.
2. włącznie obsługi wszystkich LEDów informacyjnych na panelu routera, to usunięcie następujących linijek z pliku P2812HNUF1.dts, bez tego działają tylko wan, oraz lan 1-4.
chosen {
leds {
usb = &usb1;
usb2 = &usb2;
};
};
gpio-leds {
usb1: usb1 {
label = "p2812hnuf1:green:usb1";
gpios = <&gpio 38 1>;
};
usb2: usb2 {
label = "p2812hnuf1:green:usb2";
gpios = <&gpio 44 1>;
};
};
Innymi słowy, te dwie powyższe sekcje muszą być takie same jak ma to miejsce w P2812HNUF3.dts (czyli ich brak w tym pliku)
Jednak została mi jeszcze jedna rzecz, która powoduję, że nie mogę kompletnie zastąpić Fritza, a mianowicie Voip i linie FXS w tymże routerze.
Znalazłem coś takiego (wątek dotyczy tego samego układu sterującego liniami FXS jak w P-2812HNU-F1 czy F3)
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=62696
Udało mi się skompilować soft zgodnie z wytycznmi w tym wątku, ale wygląda, że linie nie działają. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś miał z tym do czynienia w tym modelu Zyxela. Wydaje mi się, że gdzieś na tym forum czytałem, że ktoś to zrobił i u niego działa, ale nie mogę znaleźć tego wątku.
Czy syganł w słuchawce pojawi sie ewentualnie dopiero w momencie odpowiedniego ustawienia Asteriska, czy powinien być od razu słyszalny, bez żadnego ustawiania, tylko po wpięciu aparatu telefonicznego?