1

Temat: Przekierowanie portów w VPN

Witam. Chciałbym za pomocą Raspberry Pi mieć dostęp do serwera w sieci LAN która nie ma publicznego IP przez co nie ma możliwości dostania się z zewnątrz. Utworzyłem więc tunel VPN, wszystko się łączy, działa, jestem w stanie dostać się do Raspberry. Docelowo Raspberry ma być tylko swego rodzaju "mostem",
więc wpisałem poniższe reguły iptables, aby logując się przez VPN do Malinki na adres 10.2.0.30:50005 ona odrazu przekierowała mnie do lokalnego 192.168.2.11:5900. Próbując się zalogować (do VNC w tym przypadku) otrzymuje komunikat "Connection timed out". Nie bardzo wiem skąd takie zachowanie, ponieważ na domowym routerze (również zrealizowanym na Raspberry Pi) ta sama reguła działa.

echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

iptables -F -t nat
iptables -X -t nat
iptables -F -t filter
iptables -X -t filter

iptables -P FORWARD ACCEPT
iptables -P OUTPUT ACCEPT
iptables -P INPUT ACCEPT

iptables -t nat -A PREROUTING -i tun0 -p tcp -m tcp -d 10.2.0.30 --dport 50005 -j DNAT --to 192.168.2.11:5900

2

Odp: Przekierowanie portów w VPN

iptables -I FORWARD -i tun0 -p tcp -d 192.168.2.11 --dport 5900 -j ACCEPT

Jeszcze. Na pewno ma malince masz openwrt?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dodałem jeszcze tą regułę, niestety nadal to samo "Connection timed out" przy próbie połączenia.
Na "Domowej Malince" mam zainstalowanego Raspbian'a, na malince w której nie działa przekierowanie jest OpenWRT (próbowałem również na Raspbian'ie zamieniając nośniki z systemem)

4

Wyczyściłeś całkowicie firewalla. Gdzie umieściłeś swoje reguły?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Firewall czyściłem roboczo, z nadzieją że to pomoże. Świeżo po restarcie systemu i wpisaniu:

echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

iptables -t nat -A PREROUTING -i tun0 -p tcp -m tcp -d 10.2.0.30 --dport 50005 -j DNAT --to 192.168.2.11:5900
iptables -I FORWARD -i tun0 -p tcp -d 192.168.2.11 --dport 5900 -j ACCEPT

również nie działa. A na logikę i zdrowy rozsądek powinno hmm