1 (edytowany przez dukers 2016-10-28 21:45:32)

Temat: Problem z obcinaniem pasma

Witam serdecznie. Forum śledzę od dłuższego czasu i często wspomagałem się zamieszczonymi tutaj informacjami. Niestety na moim tplinku wdr 3600 ( luci 15.05 CC r49294 )pojawił się problem którego nie mogę przeskoczyć. Router obcina mi pasmo do ok 10Mbit przy łączu 120 Mbit. Początkowo winiłem operatora i przymykałem na to oko, ale podłączyłem się bezpośrednio do modemu i problem ustąpił. Zrobiłem kilka testów i wszystko wskazuje na router. Czy któryś z użytkowników miał już podobny problem? Może macie jakiś pomysł gdzie leży problem. Zaznaczam, że nie jestem ekspertem i prośba o w miarę łopatologiczne  wytłumaczenie tematu jak krowie na rowie smile pozdrawiam

2

Odp: Problem z obcinaniem pasma

10Mb to za mało, spokojnie powinien ci wystarczyć na to łącze.

Sprawdzałeś czy nie jest to wina kabla/gniazdka/złącza że tak obcina? Bo nie może wynegocjować więcej na ethernecie i stad ograniczenie do 10Mbps.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez dukers 2016-10-28 22:20:41)

połączyłem sie przez modem tym samym przewodem i tu bez probelmu 120Mbit. Sprawdzałem również na sieciówce prędkość wynegocjowanego połączenia. Nie widzę tu problemu hmm

PS. upload leci z max przepustowością ok 15 Mbit/s (czyt. więcej niż download)
PS2. po wi-fi wydaje sie być w porzadku transfer ok 70-80 Mbit/s

4 (edytowany przez Scotch 2016-10-28 22:55:15)

Też tak miałem z Zyxelami: P-2812HNU-F1 i P-2812HNU-F3 - winiłem router.
Windows pokazywał szybkość karty 100Mb/s - w LuCI 100Mb/s half-duplex
W moim przypadku zawiniły domyślne ustawienia karty sieciowej w laptopie (intel 82566MM Gigabit).
W zakładce "zawansowane" parametr: "Prędkość łącza i dupleks" ustawiłem "Wartość: 1Gb/s, pełny dupleks" - domyślnie było "100Mb/s, półdupleks"
I leci pełną rurą smile

P.S.
Co ciekawe, mimo tych ustawień sieciówki połączenie lapka z innym routerem (TD-W8970) było bez zastrzeżeń - to jeszcze bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, żę ZyXELe mają beznadziejny LAN.