Cezary napisał/a:Ps. posiadanie nano w obrazie to strata miejsca. Naucz się vi.
Oczywiście, że znam vi, ale preferuję nano. O miejsce się nie martwię, mam już prawie wszystko zainstalowane, a zostało jeszcze 10.86 MB.
Zrobiłem jak poleciłeś, firmware wygenerował się prawidłowo, wgrałem go na urządzenie, ale niestety po tej operacji router już nie wstał. Zauważyłem również, że nie działa funkcja recovery w u-boot. Podłączyłem się pod port szeregowy. U-boot działał, nie widział obrazu, w kółko się resetował. Mam trzy takie same MR-3420v2.1, jakież moje zdziwienie było, kiedy okazało się, że na tym jednym routerze nie działa opcja recovery (nie zapala się kłódka podczas uruchamiania routera trzymając przycisk reset), wylutowałem więc znowu kość i nagrałem u-boota od pope2k. Miesiąc temu udało mi się dograć firmware z trybu recovery tylko dlatego, że omylnie nagrałem na kość u-boota od innego routera, kiedy zauważyłem ten błąd, że nie zgadza się adres MAC eth1 podgrałem przez ssh prawidłowy u-boot i już nigdy nie testowałem trybu recovery, dziś się to zemściło.
Widzę, że w najnowszej wersji u-boota od pope2k serwer uHttpd uruchamia się automatycznie, więc nie trzeba już łączyć się dodatkowo przez port szeregowy, aby go uruchomić, wystarczy tylko zestawić połączenie statyczne (brak serwera dhcp w u-boot) z routerem i pod adresem 192.168.1.1 jest mini strona z formularzem do zaadaptowania art oraz firmware - petarda.
Na chwilę obecną czekam jeszcze na upgrade w dwóch TL-MR3420v2.1 z 4MB do 16MB, dlatego postanowiłem iść o krok na przód i spróbowałem utworzyć dwa oddzielne profile: dla tego z 16MB flashem oraz tych dwóch jeszcze z 4MB flashem. W pliku ./target/linux/ar71xx/image/tp-link.mk zamiast zmiany tamtego profilu, dopisałem pod nim drugi:
define Device/tl-mr3420-v2-8mb
$(Device/tplink-8mlzma)
DEVICE_TITLE := TP-LINK TL-MR3420 v2
DEVICE_PACKAGES := kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-usb-ledtrig-usbport
BOARDNAME := TL-MR3420-v2
DEVICE_PROFILE := TLMR3420
TPLINK_HWID := 0x34200002
endef
TARGET_DEVICES += tl-mr3020-v1 tl-mr3040-v1 tl-mr3040-v2 tl-mr3220-v1 tl-mr3220-v2 tl-mr3420-v1 tl-mr3420-v2
Niestety, taka konfiguracja uruchamia następujący błąd:
make image PROFILE="tl-mr3420-v2-8mb" ........
Profile "tl-mr3420-v2-8mb" does not exist!
Use "make info" to get a list of available profile names.
Makefile:198: polecenia dla obiektu 'image' nie powiodły się
make: *** [image] Błąd 1
Czy utworzenie takiego profilu, należy wykonać w wielu miejscach tego imagebuildera, czy zabawa jest niewarta rezultatu, i za każdym razem polecasz zmieniać ten parametr tplink-8mlzma?