1

Temat: cron i cykliczne restarty

oto sytuejszyn: chciałem aby ruter restartował się codziennie i wysyłał emaila. w celu przetestowania jakąś godzinę temu dodałem odpowiedni wpis do crona z poleceniem reboot i mailx:

crontab -l
19 17 * * * reboot
22 17 * * * echo | mailx -s "$HOSTNAME uptime $(uptime)" xyz@gmail.com

następnie wykonałem:

/etc/init.d/cron enable
/etc/init.d/cron restart

poczekałem chwilę, ruter się zrestartował, powstał, przydzielił IP po kablu, i... się zrestartował. i tak w kółko. cokolwiek było można zrobić przez jakieś 15-20 sekund po czym następował restart. nie pomagał reset do ustawień początkowych (w ogóle nie dało się tego zrobić). nie pomagał tryb failsafe chociaż według poradnika dioda migała szybko jako znak, że ruter jest w tym trybie. w końcu posłużyłem się zapasowym łączem i poradnikiem aby wykorzystać sshpass do wykonania polecenia na ruterze:

/etc/init.d/cron stop & /etc/init.d/cron disable &

wstrzeliłem się, zadziałało. i teraz mam pytanie: czy z powyższych wpisów wygląda, że coś źle zrobiłem z konfiguracją crona - jeśli tak to co? model to Zyxel P2812HNU-F1 jeśli miałoby mieć to jakieś znaczenie.

pozdrawiam
geos

2

Odp: cron i cykliczne restarty

Czas. Router nie ma zegara czasy rzeczywistego, a czas sobie ustawia na podstawie albo internetu albo czasu modyfikacji plików w /etc. Jeżeli masz pecha, to jakiś plik został dotknięty o 17.19, robisz reboot, router ustawia czas na 17:19, uruchamia crona, widzi że już czas i robi reboot.

Pośrednie zabezpieczenie  - nie rób reboota jeżeli uptime jest mniejszy niż powiedzmy 5min.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez geos 2016-10-13 21:08:04)

Odp: cron i cykliczne restarty

dzięki Cezary!

EDYCJA: ku potomności, już post factum znalazłem tę stronę w wiki openwrt:

https://wiki.openwrt.org/doc/howto/cron

jest tam dokładnie opisane to o czym wspomniał Cezary oraz to, czego doświadczał ruter, czyli ciągłe restarty.