Temat: Netgear WNDR3700v2 jako wifi extender

Witam, na nowym mieszkaniu (troche wiekszym niz obecne) bede potrzebowal rozszerzyc zasieg wifi (szczegolnie 5ghz)

Kumpel ma do sprzedania WNDR3700v2  za male pieniadze - takiego samego tez uzywam w tej chwili i w sumie sobie chwale poza kiepskim wlasnie zasiegiem na 5ghz.

Wobec czego bede posiadal dwa Netgeary WNDR3700v2 z identycznym powiedzmy Gargulcem.

Da sie tego drugiego skonfigurowac zeby pracowal jak klasyczny range extender ale (tu warunek konieczny) w oby pasmach ??

Jesli tak to jakiego trybu uzyc ?? 

Czy lepiej sie w to nie pakowac i kupic dedykowane urzadzenie ?

2

Odp: Netgear WNDR3700v2 jako wifi extender

Skonfigurować ręcznie. Na gui (gargoyle) ci się to nie uda, bo ono zawsze robi to tylko na jednym radiu.

IMO kup dedykowane urządzenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez krisr77 2016-10-03 21:11:05)

Kumpel chce za tego netgera ze 150 PLNow - w sumie moze to nie takie male pieniadze smile
W tej sumie mamy np. TP-LINK RE210
https://www.morele.net/access-point-tp- … 45-736569/

W Media Marcie sa jakies wyprzedazowe Netgeary WN2500RP  za 129
https://mediamarkt.pl/komputery-i-table … r-wn2500rp

Minsem tego drugiego jest to ze nie zawiesisz sobie tak elegancko w srodku mieszkania na scianie - raczej gdzies na biurku musialby stac

Cezary co do tej kwoty bys polecil ??

4

Oki poczytalem troche i nurtuja mnie dwie sprawy:
1. "all the Range Extender devices are set to work in half-duplex instead of full-duplex mode. In other words, the Range Extender has to process one-way communication between your root Wireless Router or AP and the terminal clients; so the transmission time will be double-increased, while the speed will be decreased.
2.  obydwa te urzadznie nie retransmituje SSIDa sieci glownego routera tylko tworzas swoje.

Czy istnieja urzadzenia lub/i da sie skonfigorwac cos takiego na openwrt/gargoryle ktore dzialalo by jak apeki Cisco  w trybie roamingu (tak to sie chyba wachowo nazywa)
PS w razie czego mam mozliwosc podlaczena urzadzenia lanem jesli to cos zmienia (w przedpokoju na szczescie tez mam gniazdko)

5

1. No tak, przecież musi podzielić to na klienta i na ap
2. tworzą swoje, mogą pod taką samą nazwą. Jak inaczej myślałeś że jest to zrobione?

To tylko tryb pracy. Jaki sobie zrobisz i czy konkretny sterownik pozwala to na takie coś będziesz miał.

6

No chyba nie myslalem smile
Idealem byloby gdyby dzialo cos tak jak te podsufittowe apeki Cisco ktore sa w biurach.
Co do dzielenia predkosci (czyli half duplex) mowimy tu o teoretcznej wydajnosci ? Czy realnej ?
Bo u mnie pomimo tego ze urzadznie spinaja sie na 270/300 Mbps to max co jestem w stanie wyciagnac to jakies 20 -25 MB/s (czyli jakies 160 Mbps ) na lapku wiec jesli extender by mi tyle tez dal (300/2) to byloby w sumie ok.
Co do nazwy to jesli sie da ustawic  takie same wartosci ssidow tez tez ok - rozumiem ze karta w lapku musi obslugiwac roaming (jakby co to mam Intela 6250)

7

Roaming na karcie nic wspólnego a tym nie ma. Dla klienta jest to zwykle przezroczyste - on po prostu widzi ap.

Pisałem - zależy jak to sobie zrobisz. Możesz zwykły repeater, możesz wds, możesz też mesha zrobić i  będziesz miał to co opisujesz. Albo kupujesz gotowca i się nie martwisz jak to jest zrobione albo robisz sam.