Temat: cron
Witam
Nie mogę sobie poradzić z dodaniem do crona reguły takiej aby cron sprawdzał co 1 minutę czy dany proces "oscam" jest uruchomiony i w razie braku tego procesy uruchamiał go
czy ktoś może mi pomuc w napisaniu takiej reguły
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → cron
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Nie mogę sobie poradzić z dodaniem do crona reguły takiej aby cron sprawdzał co 1 minutę czy dany proces "oscam" jest uruchomiony i w razie braku tego procesy uruchamiał go
czy ktoś może mi pomuc w napisaniu takiej reguły
if pidof oscam; then cośtam; fi
czyli do crona dodać taką linijkę
echo "*/1 * * * * if pidof oscam; then cośtam; fi" >> /etc/crontabs/root
a co zamiast cośtam
jeśli można to poproszę bardziej łopatologicznie proces o który mi chodzi to oscam uruchamia się po wpisaniu w konsoli oscam (często się wysypuje i chciałbym by w razie wyłączenia się włączył się automatycznie) czyli jak powinno to wyglądać do dodania do crona przez konsole.
Zamiast coś tam wpisz to co go uruchamia. Robisz to ręcznie to wiesz: /etc/init.d/oscam start lub sam oscam czy coś podobnego.
Aha, i mój błąd: nie if pidof tylko if ! pidof
PS. W pod koniec grudnia się o to pytałeś: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1182
PS. W pod koniec grudnia się o to pytałeś: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1182
No i do dziś nie mogę sobie z tym poradzić dlatego ponowiłem pytanie
W końcu działa dzięki Cezary
mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić aby cron startował przy starcie rutera
/etc/init.d/cron enable
Witam
zauważyłem że po restarcie TL-WR1043ND w pliku crontabs dopisują się jakieś zadania do wykonania
0,1,11,21,31,41,51 * * * * /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1
0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup
0 0,4,8,12,16,20 * * * /usr/bin/backup_quotas >/dev/null 2>&1
0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/do_bw_backup.sh
co one oznaczają i co zrobić aby ich nie było (po usunięciu przy bastępnym restarcie się dopisują)
i jeszcze jedno jak bym nie chciał aby cron startował sam po restarcie to zrobić ?
To zadania od gargoyle. Jak je usuniesz to pół rzeczy nie będzie działać - statystyki, zapisywanie danych itd.
/etc/init.d/cron disable i nie będzie startował po restarcie.
Witam
Jeszcze jedno chciałbym dodać do crona a mianowicie QoS aby np o godzinie 24 się wyłączał (brak ograniczeń) a o 8 rano włączał czy jest taka możliwość i ewentualnie jak powinno to wyglądać
Zwykłe /etc/init.d/qos_gargoyle stop oraz /etc/init.d/qos_gargoyle start o określonych godzinach.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → cron
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc