1

Temat: Linksys 1900 ACS nie mogę zainstalować OpenWrt

A więc problem taki jak w temacie, pobieram obraz openwrt-15.05.1-mvebu-armada-385-linksys-shelby-squashfs-factory.img, loguję się w fabrycznym "firmware-rze", zakładka Connectivity - manual - wybieram pobrany obraz, klikam przycisk start, zatwierdzam, czekam, i teraz albo diodka (wskazująca zasilanie) pozostaje cały czas święcąca, albo drugi przypadek będzie migała (moja cierpliwość co do tego procesu wynosiła po około 30 mim). Po tej procedurze brak kontaktu z routerem, jedynie odłączenie zasilania (np 3 krotne), bądź reset co skutkuje powrotem do fabrycznego systemu. Poprosiłbym o jakąś podpowiedz lub poradnik typu how to, co w takowej sytuacji można zrobić, zależy mi bardzo na "upgrade-zie" aby zwiększyć funkcjonalność owego urządzenia. Z góry dziękuję za poświęcony czas....

2

Odp: Linksys 1900 ACS nie mogę zainstalować OpenWrt

Spróbuj moich obrazów, z dl.eko.one.pl.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Spróbuj moich obrazów, z dl.eko.one.pl.

próbowałem, nie pomogło, dodam iż udało mi się już zainstalować openwrt na tym routezrze lecz ... no właśnie wykonałem powrót do orginalnego systemu przy pomocy komendy MTD write - wykonałem ją zarówno na kernel1 jak i na karnel2 (miejsce wykonania ów komend nastąpiło w katalogu tmp).... więc zapewne "big fail" z mojej strony, hm.. no i właśnie mam oto taki problem jak opisie założonego tematu......może jednak da się coś z tym zrobić.....

4

To w końcu działa Ci tam oryginalny soft czy nie? Jeżeli tak to wgraj ponownie oryginał, przywróć ustawienia domyślnie i powinno się dać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

To w końcu działa Ci tam oryginalny soft czy nie? Jeżeli tak to wgraj ponownie oryginał, przywróć ustawienia domyślnie i powinno się dać.

Tak oryginalny frimware działa, ale instalacja openwrt nie kończy się prawidłowo, tak jak pisałem wcześniej, próba instalacji kończy się na tym iż wyskakuje komunikat o konieczności zrestartowania routera, diodka od zasilania się pali (druga dioda od internetu w ogóle się zapala), od tego momentu brak jakiejkolwiek komunikacji z routerem czyli ani telnet ani ssh ani sam internet nie działa co jest zrozumiałe, jedynie co mogę zrobić to albo 3 razy na nowo uruchomić router albo zresetować co prowadzi do powrotu do oryginalnego systemu no i domyślnych ustawień...

6 (edytowany przez tomgme 2016-09-24 17:05:48)

Miałem to samo, ale... na moim WRT1900AC, zainstalowałem najstarszy image OFW jaki znalazłem na stronie Linksys pod ten sprzęt i wtenczas poszło bezproblemowo.... Polecam zainstalowanie przez openWRT najstarszego jaki znajdziesz firmware Linksysa... Namęczyłem się (czasowo) nad rozwizaniem i gdzieś w sieci znalazłem ten tip...

WRT 1900 AC