Temat: Moc nadawania

Czy ktoś może mi pomóc i napisać, która wersja Gargoyle Cezarego najbardziej nadają się dla poniższych urządzeń, i które wersje mają największą moc nadawania na urządzeniach
Tp-Link 1043Nd v2
Tp-Link CPE210
Ubiquiti picostation m2 hp

Obecnie na tych wszystkich urządzeniach posiadam najnowszego Gargulka 1.9.1.1 i w ustawieniach moc nadawania jest niestety niższa dla każdego z urządzeń niż na poprzedniej wersji, którą miałem 1.6.2.2.

A czy da się w ogóle powrócić do starszych wersji Gargoyle? Jeżeli tak, to jak to zrobić?

2 (edytowany przez Cezary 2016-09-23 09:27:08)

Odp: Moc nadawania

Bo w poprzedniej wersji nie było ustawionego kraju a w tej wersji (1.9) domyślnie jest polska i sam to zatwierdziłeś podczas konfiguracji hasła. Zauważyłeś w ogóle że taka opcja jest?

Żaden z powyższych przy ustawieniu na polski nie będzie nadawał więcej niż 20dBm, zgodnie z polskim prawem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi. Przepraszam za kłopot.

4

Na jakim kraju będzie największa moc nadawania ? Rosja czy jeszcze jakiś inny kraj.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

5

US ale to tez zaleznie od kanału

Ja ma ustawione u siebie 25 dBm

6

Wiem wiem zmiana kraju powoduje też zmianę zakresu kanałów na jakich pracuje router więc też należy sprawdzić to poleceniem iw list

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

7

A da się zmienić kraj i mieć kanały jak w PL ??

Własnie zauwazyłem że na US wiele kanałow w AC nie dziala hmm

8

Musiał byś regdomain w sterownikach zmodyfikować.

A później się ludzie dziwią że FCC chce blokować routery żeby nikt radia nie modyfikował. Po co ci to?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Powiem szczerze ze odnosze wrazenie ze na 25 dBm w domu mam lepszy zasięg na C7 niz na 3600 miałem le to moze tez sprawa innej budowy routera

10

Cezary napisał/a:

Bo w poprzedniej wersji nie było ustawionego kraju a w tej wersji (1.9) domyślnie jest polska i sam to zatwierdziłeś podczas konfiguracji hasła. Zauważyłeś w ogóle że taka opcja jest?

Żaden z powyższych przy ustawieniu na polski nie będzie nadawał więcej niż 20dBm, zgodnie z polskim prawem.

Zmieniłem w CPE210 kraj na US, ale moc nadawania niestety została taka sama jak w przypadku wyboru Polski, w przedziale od 1 do 20 dB. Dziwna sprawa. Czy ten sprzęt nie może więcej wyciągnąć, czy ograniczeniem jest wersja Gargoyle?

11 (edytowany przez manguscik 2016-09-23 10:49:57)

U mnie wygląda to tak po zmianie na US i trzeba przyznać że zmiana za 20 na 26 robi dość dużą różnice w zasięgu.

Frequencies:
                        * 2412 MHz [1] (22.0 dBm)
                        * 2417 MHz [2] (26.0 dBm)
                        * 2422 MHz [3] (26.0 dBm)
                        * 2427 MHz [4] (26.0 dBm)
                        * 2432 MHz [5] (26.0 dBm)
                        * 2437 MHz [6] (26.0 dBm)
                        * 2442 MHz [7] (26.0 dBm)
                        * 2447 MHz [8] (26.0 dBm)
                        * 2452 MHz [9] (26.0 dBm)
                        * 2457 MHz [10] (26.0 dBm)
                        * 2462 MHz [11] (22.0 dBm)
                        * 2467 MHz [12] (disabled)
                        * 2472 MHz [13] (disabled)
                        * 2484 MHz [14] (disabled)

Ale też i sygnał wygląda dużo lepiej: -40 dBm | Szum: -93 dBm  Siła sygnału co pokazuje Luci wzrosła z 76 % na 100 % a i przepustwość wzrosła też znacząco.

12

manguscik , u mnie na US widze 25 dBm, skąd masz 26 ?

I druga sprawa, jak zrobić by miec zgadzające sie kanały jak są w PL ?

W AC mam totalny misz masz wtedy

13

manguscik napisał/a:

U mnie wygląda to tak po zmianie na US i trzeba przyznać że zmiana za 20 na 26 robi dość dużą różnice w zasięgu.[...]

W praktyce zmieniłeś moc nadawania 4-krotnie... i jednocześnie łamiesz obowiązujące przepisy. A potem będzie płacz, że do routerów nic alternatywnego się nie da wgrać, bo wszystko zablokowane smile

14

Nie mieszkam w mieście w blokowisku więc nikomu  nie przeszkadzam smile a większy zasięg wokół domu wskazany smile

15

manguscik napisał/a:

Nie mieszkam w mieście w blokowisku więc nikomu  nie przeszkadzam smile a większy zasięg wokół domu wskazany smile

Regulacje są dla wszystkich, nie ma znaczenia, czy mieszkasz na helu, pod ziemią, czy w bloku smile

16

Jestem ciekaw pepe czy tak się trzymasz prywatnie wszystkich regulacji.... wink

17 (edytowany przez pepe2k 2016-09-23 16:54:35)

onken napisał/a:

Jestem ciekaw pepe czy tak się trzymasz prywatnie wszystkich regulacji.... wink

Zdecydowanie tak.
A na przyszłość, doczytaj jaką mam ksywkę i używaj całej.