Temat: TL-WDR3600 i uszkodzony kontroler Eth?

Witajcie,

Na początek chciałbym się przywitać bo jest to mój pierwszy post na tym forum. Witam i Pozdrawiam wszystkich Użytkowników.

A teraz przejdę do sedna sprawy. Mam routerek jak w temacie WDR3600 na którym był zainstalowany Gargoyle (nie wiem która wersja bo nie jest to mój router). Kilka dni temu po burzy właściciel tego sprzętu podjął próbę jego aktualizacji po tym jak stracił połączenie z internetem. Okazało się że przyczyną braku sieci była awaria WISPa(MikroTik), czy jedyną? Tego nie wiem bo po próbie aktualizacji routera przez właściciela świecą na nim wszystkie diody (oprócz LEDów odpowiedzialnych za WiFi i pierwszego od prawej w kształcie dwóch strzałek zawiniętych w koło, jakby znaczek odświeżania w przeglądarce). Po podpięciu się kablem do któregokolwiek portu, nie ma komunikacji z routerem, tak jakby kabel w ogóle nie był podpięty. Jest to urządzenie w wersji Ver: 1.5.

Jak myślicie da się coś z tym zrobić czy uwalony jest fizycznie kontroler Ethernet?

2

Odp: TL-WDR3600 i uszkodzony kontroler Eth?

Opisz jak się zachowują diody po podłączeniu zasilania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Na sekundę zapalają się wszystkie LEDy oprócz tego od WiFi 5GHz, następnie gaśnie LED od 2,4GHz, system i pierwsza od prawej czyli chyba od trybu awaryjnego/WPSa. Po 10 sekundach zaczyna migać LED System i miga przez prawie 60 sekund po czym zaczyna świecić stałym światłem. LEDy od portów kablowych i Power, świecą cały czas od startu.

4

Vytautas napisał/a:

Na sekundę zapalają się wszystkie LEDy oprócz tego od WiFi 5GHz, następnie gaśnie LED od 2,4GHz, system i pierwsza od prawej czyli chyba od trybu awaryjnego/WPSa. Po 10 sekundach zaczyna migać LED System i miga przez prawie 60 sekund po czym zaczyna świecić stałym światłem. LEDy od portów kablowych i Power, świecą cały czas od startu.

Rozbierz go i dotknij palcem układu AR8327N (ten mniejszy, bliżej transformatorów od sieci). Jak parzy - to do kosza.
Możliwe, że padły tylko transformatory, ale to się niestety zdarza zdecydowanie rzadziej sad

5

Wygląda tak jak by jeszcze gargoyle żyło. Wyłącz z prądu, włącz. Jak zacznie migać system to wciśnij kilka razy dowolny przycisk, jeżeli zacznie migać szybciej to jest tam gargoyle i wszedł w tryb failsafe. Wtedy ustaw sobie na karcie sieciowej adres 192.168.1.2, uruchom telnet i spróbuj się dostać na adres 192.168.1.1. Jak nie zadziała to raczej masz popalony ethernet.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Komp w ogóle nie reaguje na podpięcie kabla od TP-Linka, niby tryb failsafe się uruchamia bo dioda System mruga szybciej po wciśnięciu przycisku WPS/Reset, nawet tryb awaryjny się włącza i zapala się pierwszy LED od prawej ale Eth nie reagują na podpięcie czegokolwiek czy to prostym czy crossowanym patchcordem. No i co do temperatury to wydaje mi się że za bardzo się nagrzewa to urządzenie, przez obudowę czuć że temperatura jest sporo za wysoka(w okolicach napisu TP-LINK na górze obudowy).
Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że to urządzenie już nie wstanie wink Układ AR8327N jest mniej więcej na środku płyty więc w miejscu gdzie obudowa urządzenia jest bardzo ciepła.

7

Vytautas napisał/a:

Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują że to urządzenie już nie wstanie wink Układ AR8327N jest mniej więcej na środku płyty więc w miejscu gdzie obudowa urządzenia jest bardzo ciepła.

Można to wymienić, układ zamówić znacznie taniej w Chinach (uprzedzam - mnie nie pytaj, ja tego nie zrobię). Albo, zdemontować ten układ i zrobić sobie z niego 2-zakresowego repeatera.

8

Decyzja należy do właściciela, bo tak jak mówiłem, nie jest to mój router. Z wymianą by większego problemu nie było ale nie mój sprzęt więc na razie nie moja sprawa wink

Dzięki za pomoc w postawieniu diagnozy wink