Temat: Port 5 is down / Port 5 is up

Witam. Na WNDR4300 wgrany został CC i w logach systemowych dostaję taki spam:

http://paste.ubuntu.com/23140451/

Jest to tylko wycinek, oczywiście zdarza się to częściej. W logu jądra również pojawiają się te wpisy.

Wiem, że port 5, to WAN. Zapuściłem pinga na urządzeniu podłączonym kablem do routera i w momencie, kiedy dzieje się ww sytuacja, to gubione są pakiety. Da się jakoś temu zaradzić?

Netgear WNDR4300v1
OpenWRT 15.05.1 Chaos Calmer

2

Odp: Port 5 is down / Port 5 is up

Pierwsze - sprawdź kabel/wtyczkę/drugą stronę bo komunikat masz taki jak by kabel nie stykał / był odłączony co chwilę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez pepe2k 2016-09-06 09:24:20)

Sprawdź sobie kable, gniazda i wtyczki, a na koniec to, co masz na drugim końcu kabla wpiętego w ten port. Ten "spam" informuje Cię o tym, że kabel na danym porcie jest odłączany/podłączany. Może to być luźna wtyczka albo coś nie tak z urządzeniem po drugiej stronie.

Edit: Cezary jak zawsze pierwszy tongue

4 (edytowany przez dawidd6 2016-09-06 10:20:34)

No dobra, zrobiłem tak:

Poprzedni kabel od wan przepiąłem na lan do urządzenia, a kabel od lan (ten od netgeara w zestawie) dałem do wan. Zobaczę teraz jak to się będzie zachowywać.

EDIT: problem nadal występuje. To raczej nie wina kabli.

Netgear WNDR4300v1

5

Więc albo masz uszkodzony port w routerze albo robi to druga strona. Wstaw dowolny switch pomiędzy tym portem i drugą stroną. Jeżeli będzie komunikat - to sprawa routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez dawidd6 2016-09-06 16:07:22)

W związku z tym, że nie mam pod ręką żadnego switcha, tylko 2 gniazda ethernetowe od isp, to podłączyłem router do drugiego i póki co cisza w logach. Jeżeli się pojawi znów ta sytuacja, to chyba będzie oznaka walniętego portu wan. Wtedy oddam go na gwarancję.

EDIT: póki co brak żadnego komunikatu w logach. Chyba rzeczywiście coś z tym gniazdem jest nie tak.

Netgear WNDR4300v1