1 (edytowany przez jzef 2016-09-03 14:59:41)

Temat: Aktywność USB 1-1 i 2-1 jednocześnie

Jak ustawić w pliku /etc/config/system aktywność portu USB dla szyny 1-1 i 2-1 jednocześnie. Zrobiłem według poradnika LED - powiadamiane o zdarzeniach ale działa mi tylko dioda gdy podłączam pendrive'y. Sprawdziłem iż jak zmienię urządzenie na 2-1 to wtedy dioda świeci gdy podłączam np. komórkę czy drukarkę USB ale nie świeci gdy podłączam pendrive'a. Chciałbym aby po podłączeniu dowolnego urządzenia USB (1.1 lub 2.0) dioda się zaświecała. Jak powinien wyglądać plik system? Teraz mam tak:

config led 'usb_led'
        option name 'USB'
        option sysfs 'HW553:blue:internetkey'
        option trigger 'usbdev'
        option dev '1-1'
        option interval '50'

Edytowano
---------------
Działa jak przypiszę dwie różne diody np. niebieską i czerwoną:

config led 'usb_led1'
    option name 'USB1'
    option trigger 'usbdev'
    option dev '1-1'
    option interval '50'

config led 'usb_led2'
        option name 'USB2'
        option sysfs 'HW553:red:internetkey'
        option trigger 'usbdev'
        option dev '2-1'
        option interval '50'

Czy da się użyć tej samej diody dla obu urządzeń 1-1 i 2-1 ?

2

Odp: Aktywność USB 1-1 i 2-1 jednocześnie

Nie. Triger reaguje na jedno urządzenie. Więc możesz ustawić np np. port do którego jest hub dołączony, wtedy będzie się paliła prawie na stałe. Ale nie ma dwie różne magistrale.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Nie. Triger reaguje na jedno urządzenie. Więc możesz ustawić np np. port do którego jest hub dołączony, wtedy będzie się paliła prawie na stałe. Ale nie ma dwie różne magistrale.

W sumie to może być tak jak ustawiłem dla dwóch różnych LED'ów ale proszę o konkretny przykład jak mogę ustawić inaczej.

4

option dev '1-1' do zmiany na coś innego. Po podłączaj różne urządzenie do usb i zobaczysz w logach jak się identyfikator magistrali przedstawia.

5

Cezary napisał/a:

option dev '1-1' do zmiany na coś innego. Po podłączaj różne urządzenie do usb i zobaczysz w logach jak się identyfikator magistrali przedstawia.

To wiem, że w option dev się ustawia urządzenie. Czyli mam rozumieć iż jednej diody nie mogę skonfigurować dla różnych urządzeń, próbowałem np. tak ale nie działa:

config led 'usb_led'
        option name 'USB'
        option trigger 'usbdev'
        option dev '1-1' '2-1'
        option interval '50'

6

Pisałem już - nie, nie możesz tak zrobić.

7

OK, rozumiem :-) To jest świetna sprawa bo widać czy urządzenie USB jest podłączone - dioda świeci oraz czy urządzenie USB jest używane np. gdy kopiuję pliki z/na pendrive'a - dioda miga smile

W LuCI -> System -> LED Configuration ładnie widać wtedy o co chodzi i pokazuje nazwę urządzenia:
http://savepic.net/8439060.png