1

Temat: czyszczenie tablcy arp

W jaki sposób można w openwrt usunąć wpis w tablicy arp powiązany z adresem ip lub wyczyścić całą tablicę
Polecenie arp -d 192.168.1.207 nie czyści wpisu a jedynie ponownie wyświetla wpisy w tablicy.
Na instalację pakietu iproute nie mam miejsca w pamięci flash.

2

Odp: czyszczenie tablcy arp

Tylko reboot, niestety.

3

Czemu tylko reboot? W sumie to ja nie używam tych starych narzędzi, tylko jadę na ip i tutaj usuwanie wpisów w tablicy ARP (lub jej czyszczenie) odbywa się w poniższy sposób:

# ip neigh del dev br-lan 192.168.1.159
# ip neigh flush dev br-lan

4

Moja kulpa, nie znam narzędzia...

5

morfik napisał/a:

Czemu tylko reboot? W sumie to ja nie używam tych starych narzędzi, tylko jadę na ip i tutaj usuwanie wpisów w tablicy ARP (lub jej czyszczenie) odbywa się w poniższy sposób:

# ip neigh del dev br-lan 192.168.1.159

"Na instalację pakietu iproute nie mam miejsca w pamięci flash." smile

6

Tam w sumie są dwie wersje ip: ip oraz ip-full . Nie pamiętam dokładnie czym dysponuje ten pierwszy ale to był dość okrojony i powinien się wszędzie zmieścić. Ja jadę na tym full. big_smile

7

Mam rowniez ten sam problem ze z tablicy ARP znika adres mac serwera i wtedy nie moge go wybudzic zdalnie czy zastosowanie podanych powyzej komend odswierzy taka informacje tylko nie wiem gdzie mam ja wpisac i z jaka adresacja bo moja jest od 192.168.2.1

# ip neigh del dev br-lan 192.168.2. 1

czy to ma wygladac tak i gdzie dopisac????

8

kermu napisał/a:

W jaki sposób można w openwrt usunąć wpis w tablicy arp powiązany z adresem ip lub wyczyścić całą tablicę
Polecenie arp -d 192.168.1.207 nie czyści wpisu a jedynie ponownie wyświetla wpisy w tablicy.

A czy komputer 192.168.1.207 przypadkiem nie łączy się w danym momencie z routerem?
Czemu chcesz usunąć ten wpis z tablicy ARP?

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220