Temat: A to dziwne - prędkości na eth a br-lan

Witam,
ostatnio zdziwiło mnie, że mimo posiadanego w miarę dużego łącza nigdy nie widzę w speedtestach aby było max maxa.

ze 100 zawsze wychodzi max 96Mb...

dziś sobie obserwuję bmon jak leci speedtest i co dziwnego.

na eth0: 12,32MB (98,56Mb)
na br-lan: 12,02MB (96,16Mb)

podobnie jest z wysylaniem.

to tak ma być czy na prawde bridge spowalnia sieć?

Machine: TP-Link TL-WR1043N/ND v1

2

Odp: A to dziwne - prędkości na eth a br-lan

Szukanie dziury w całym...

3

Jej, ja przy 250mbps czasem mam 140, a czasem 246 - powinienem się martwić?:)

4

Straszne... Różnica 4Mb. Jak żyć? Jak pobierać?

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

5 (edytowany przez snifer 2016-08-05 17:25:26)

To tak jak z prądem, nigdy nie ma 100% sprawności, 2 megabity zamienia na ciepło a 2 na światło z ledów, niektóre jeszcze do tego bzyczą :-)
Jak wylutujesz diody to powinno o te 2 megabity wzrosnąć ale gwarancji nie daję ;-)

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

6

Co w tym złego że spytał?
Ulepszanie produktów wielokrotnie zaczyna się od z pozoru bzdurnych spraw.
Ja też widzę proporcjonalną różnicę podłączając router do łącza 30Mbps między orig fw a openwrt.
Openwrt rekompensuje te różnice możliwościami konfiguracji i bogatym softem.
Ale bez HNAT-u do pewnych celów już się nie nadaje, niestety.

@mikhnal: zapytałeś autora tematu na ilu klientów dzieli łącze? Bo może dzieli na 25 urządzeń i wtedy matematycznie jeden klient nie ma neta...

Dla jednych tylko...... dla innych aż.....

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

7

Żaden operator nie zapewni na sztywno określonej prędkości. Oni też stosują różne mechanizmy podziału i czasem jest to +- ileś tam, choć raczej na pewno nie na korzyść użytkownika.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

mar_w napisał/a:

Co w tym złego że spytał?
Ulepszanie produktów wielokrotnie zaczyna się od z pozoru bzdurnych spraw.
Ja też widzę proporcjonalną różnicę podłączając router do łącza 30Mbps między orig fw a openwrt.
Openwrt rekompensuje te różnice możliwościami konfiguracji i bogatym softem.
Ale bez HNAT-u do pewnych celów już się nie nadaje, niestety.

@mikhnal: zapytałeś autora tematu na ilu klientów dzieli łącze? Bo może dzieli na 25 urządzeń i wtedy matematycznie jeden klient nie ma neta...

Dla jednych tylko...... dla innych aż.....

Raz, że testy z przysłowiowej d..y (testowanie wydajności NATowania przy pomocy zdalnych serwerów?!), a dwa, przy różnicach względnych na poziomie 2%, to nawet szkoda komentować.

9

@pepe2k
Tak na marginesie to zauważyłem, że  wszystko co nie Twoje jest do bani. Miałeś nawet podejrzliwości co do testów, innego dosyć znanego w "światku" kolegi. (przyp. post ze stycznia @pepe2k  )

Z jednym mogę się zgodzić, że operatorzy nie dadzą tyle co na papierku 100Mbps, ale to też nie przypadek, że robiąc 20 testów na ori fw jest większa prędkość niż na tym samym routerze z tymi samymi kablami z softem Openwrt.

Ale nadal twierdzę, że Openwrt bez problemu obroni się innymi zaletami, pomimo, że czasami ma gorsze wifi, brak wsparcia ADSL (patrz HG553 na którego jest oficjalne wydanie)

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

10

mar_w napisał/a:

@pepe2k
Tak na marginesie to zauważyłem, że  wszystko co nie Twoje jest do bani. Miałeś nawet podejrzliwości co do testów, innego dosyć znanego w "światku" kolegi. (przyp. post ze stycznia @pepe2k  )

Z jednym mogę się zgodzić, że operatorzy nie dadzą tyle co na papierku 100Mbps, ale to też nie przypadek, że robiąc 20 testów na ori fw jest większa prędkość niż na tym samym routerze z tymi samymi kablami z softem Openwrt.

Ale nadal twierdzę, że Openwrt bez problemu obroni się innymi zaletami, pomimo, że czasami ma gorsze wifi, brak wsparcia ADSL (patrz HG553 na którego jest oficjalne wydanie)

A ja za to zauważyłem, że w prawie każdym wątku, w którym się wypowiadasz lejesz wodę i pleciesz trzy po trzy, często zupełnie nie w temacie.