1 (edytowany przez Piotrek 2016-07-19 23:19:11)

Temat: AoE na Chaos Calmer

Cześć,

Chcę ze swojego rutera z najnowszym CC zrobić mały SAN i udostępniać przez niego zaszyfrowany dysk dalej do komputera z Windowsem, w poprzednich wersjach OpenWRT były narzędzia do tego np. przez protokół AoE: vblade. Pytanie czy w CC natywnie jest jakiś pakiet dzięki którym mogę to osiągnąć? Jeżeli nie czy ktoś z sukcesem kompilował np vblade?

Pozdrawiam
Piotrek

2 (edytowany przez mar_w 2016-07-20 01:01:48)

Odp: AoE na Chaos Calmer

A nie możesz wgrać tego z BB ?
Wersja 21 kompiluje się pod CC, przynajmniej u mnie na ramipsa. Ale nie instalowałem
EDIT: Można też podbić wersję do 22

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

j/w, możesz z BB zainstalować po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

po prostu to znaczy z pakietu dla BB? czy potrzebna jest kompilacja pod CC?

5

Idź do repo BB, ściągnij pakiet na router i zainstaluj ręcznie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Cezary, mar_w dzięki za pomoc, zainstalowałem kmod-aoe i vblade w wersii 21 z BB (vblade_21-1_ar71xx.ipk), musiałem tylko zmienić interfejs w pliku konfiguacyjnym z eth0 na br-lan. Na komputerze z windowsem zaintalowałem StarWind AoE Initiator podłączyłem do testów 16GB pamięć Sandisk Cruzer i wszystko hula, system widzi szyfrowane wolumeny na tej pamięci. Jestem też pod wrażeniem prędkości, odczyt na poziomie 14,9MB/s zapis 8,7MB/s i to wszytsko na leciwym Netgear WNDR3700v2. Ciekaw jestem czy to pójdzie pod windows 10 i jak ze stabilnością tego rozwiązania.
PS. mar_w, gdzie znajdę ipk vblade w wersji 22?

7 (edytowany przez mar_w 2016-07-21 00:51:34)

Plik .ipk musisz sobie skompilować z pliku tar.gz
https://sourceforge.net/projects/aoetools/files/vblade/

oraz zmieniając pewne proste dane w pliku  Makefile  wziętym z BB jak zmiana numerka wersji oraz adres pobierania pliku tar.gz ponieważ Makefile z BB zawiera adres bazy źródeł z openwrt.org do pliku z końcówką .tgz bo tak było dla wersji 21
A ja ściągnąłem ten plik 22.tar.gz do katalogu   ,,dl"   gdzie mam źródła i  w Makefile zahaszowałem link pobierania.
I make....    tylko że dla ramipsa, bo takie aktualnie mam środowisko,  i coś tam zrobił

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *