Temat: Problem z bootloaderem TD W8970
Witam,
Po podłączeniu mojego routera do putty, mam następujący problem: w pętli wyskakuje coś takiego:
da się to jakoś naprawić?
Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z bootloaderem TD W8970
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Po podłączeniu mojego routera do putty, mam następujący problem: w pętli wyskakuje coś takiego:
da się to jakoś naprawić?
Pozdrawiam
Spróbować przeprogramować bootloader:
http://tplink-forum.pl/porady-serwisowe … d-w8970v1/
Umiem dojść do momentu:
"ROM VER: 1.1.4
CFG 04
EEPROM Data OK
UART "
ale dalej nie wiem jak na windowsie mam wysłać ten plik do routera? w putty nie ma takiej opcji
Spróbuj TeraTerm.
Po uruchomieniu wybierz port com i kliknij OK, następnie wejdź do setup - serial port i tam wybierz prędkość 115200
teraz w menu file - send file wybierz plik i kliknij OK.
Plik się wgrywa, pojawia się kilka razy napis:
"ROM VER: 1.1.4
CFG 04
EEPROM Data OK
UART"
i cisza
Normalnie po wgraniu pliku uboot.asc powinien wystartować bootloader którego trzeba zastopować naciskając literę t lub wpisując tpl ( teraz nie pamiętam)
Podczas wgrywania w terminalu powinny pojawiać się znaki #
No właśnie raz tak było i router ruszył a jak go później wyłączyłem to już te znaki # się nie pojawiają
coś się uszkodziło?
NIe powinno Musisz być w trybie CFG04 i wysłać mu plik ASC, a po ukończeniu router powinien wystartować bootloader.
Dzięki! Udało się bootloader wgrany! Teraz pytanie czy muszę wgrywać open wrt? tamten system się skasował?
Czy na open wrt będzie mi działał internet po wpięciu kabla ethrnet do gniazda WAN (mam radiówkę) czy coś trzeba jeszcze ustawiać? no i czy ten open wrt jest stabilny?
Teraz mam taki problem, że nie umiem przerwa bootowania wciskając literkę T więc nie da się nic zainstalować
EDIT a jak mi się już uda to wyskakuję: " VR9 #" ale zaraz pełno krzaków i nie da się nic wpisać
Teraz jest coś takiego i się zawiesza 
Wychodzi na to że jest problem z firmware. Pobierz plik openwrt i wgraj za pomocą metody:
http://tplink-forum.pl/porady-serwisowe … /#msg20225
Tak robiłem ![]()
W końcu się udało! Wielkie dzięki za pomoc!
normalnie gniazdo wan będzie działać nie trzeba nic konfigurowac?
Gniazdo WAN by default nie będzie działać jeżeli wgrałeś OpenWRT. W /etc/config/network musisz zmienić następujące wpisy (o ile Twoją siecią lokalną będzie 192.168.0.0/24 to:
config interface 'lan'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option netmask '255.255.255.0'
option ifname 'eth0.1'
option ipaddr '192.168.0.1'
option dns '8.8.8.8'
config switch
option name 'switch0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'
config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '1'
option ports '0 2 5 6t'
config switch_vlan
option device 'switch0'
option vlan '2'
option ports '4 6t'
Ostatni wpis definiuje port WAN (w tym przypadku jest to port z oznaczeniem 4). Porty o oznaczeniu 0,2,5 przypisane będą do sieci LAN.
Dzięki za pomoc, udało się ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z bootloaderem TD W8970
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc