1

Temat: Czy dobrze ustawiłem modem HiLinka?

Cześć.
Wczoraj wgrałem do mojego E3276s zmodowane firmware HiLinka. Wszystko jest OK, ale nie mam pewności, czy dobrze to skonfigurowałem.

W modemie HiLinka zastosowałem następujące zmiany:
"Firewall Switch" -> odznaczenie opcji "Enable firewall":
* Odznaczone "Enable IP address filter"
* Odznaczone "Disable WAN port ping"
"DMZ Settings" -> Enabled -> Adres IP routera (przedstawia się jako 192.168.1.100).
"UPnP Settings" -> Disable (mam zainstalowany miniupnp na routerze, więc konfliktuje się).

Czy dobrze to ustawiłem? Czy lepiej włączyć firewalla z poziomu modemu?
Z tego co rozumiem odblokowałem cały ruch DMZtem na router i to firewall w routerze będzie blokować co potrzeba?
Dla jasności, korzystam z "OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49294 / LuCI for-15.05 branch (git-16.110.26779-c0ae328)".

Nie jestem pewien czy to wszystko jest dobrze skonfigurowane, bo:
- Jeśli w modemie zaznaczona jest opcja: "Disable WAN port ping" to nie mogę pingować mojego adresu IP.
- Jeśli w modemie odznaczona jest opcja: "Disable WAN port ping" to mogę pingować IP.
- Jeśli w modemie odznaczona jest opcja "Disable WAN port ping", a w routerze w Firewallu -> Reguły ruchu sieciowego -> "Allow=Ping IPv4-ICMP z type echo-request" jest odznaczone lub zaznaczone i zmienione działanie na "porzucaj", to dalej mogę pingować adres IP. Czyli tak jakby tego pingu firewall w routerze nie potrafił zablokować.

2

Odp: Czy dobrze ustawiłem modem HiLinka?

Ale jak niby chcesz pingować router za natem? Wan tylko możesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Przmus 2016-07-13 12:51:01)

Czyli rozumiem, że to pierwsze urządzenie (modem) może tylko decydować czy odpowiadać na ping i nie powinienem się tym martwić, bo reszta reguł firewalla w routerze będzie normalnie działać?
A dobrze, że włączyłem to DMZ na router? Powinno to pomóc w przekierowywaniu portów (np. dla gier multiplayer), czy to bez znaczenia?

4

Porty ci przekieruje, np ssh, tak.

O ile wykupioną masz usługę publicznego adresu ip oczywiście.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Mam usługę publicznego IP, tak więc jest OK smile

Dzięki za odpowiedzi.