1

Temat: WRT160NL i 300Mbps

Witam.
Chcialem uzyskac transfer w okolicach 300 Mbps na WRT160NL.
Jeden z uzytkownikow forum ubuntu.pl majac ten ruter i dongla D-Link DWA-131, na oryginalnym firmware rutera ma transfer rzedu 270 Mbps. Sprawdzilem i znalazlem taka infoirmacje o tym ruterze:
802.11n HT40/MCS15 270 Mbps: -67 dBm 10% PER
Czyli istnieje oficjalnie mozliwosc ruszenia tego ruterka w tej predkosci.
Uzytkowniek powiedzial, ze ustawil tylko 40 Mhz (nie pamietam jak sie ta opcja nazywa) i mu hula.
Ja w ostatnim pakiecie z Gargoyle 1.3.9 probowalem zmienic 20  na 40, ale przy zapisie zmian, okazywalo sie zawsze, ze zmiana nie nastapila i wciaz jest 20 MHz.
Czy jest szansa by ten transfer ruszyl na tym OpenWRT czy ja cos zle robie, albo musze cos innego jeszcze zmienic?

Pozdrawiam.

2

Odp: WRT160NL i 300Mbps

Jaką masz kartę sieciową wifi?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Juno 2011-02-03 11:34:50)

Cezary napisał/a:

Jaką masz kartę sieciową wifi?

No wlasnie taka sama. Kupilem tez DWA-131.

EDIT
Nie wiem czy wazne.
Ale mam Ubuntu na htpc do ktorego podpiety jest DWA-131.
I info w wicd pokazuje nominalny transfer tez tylko 150 Mbps.
Ale moze to dlatego, ze tak ma ruter, a moze tam tez cos trzeba cos zrobic.

4

Ustaw więc 40MHz i zobacz. Jeżeli z jakiegoś powodu w gui nie możesz, ustaw to w /etc/config/wireless. Tylko dobierz odpowiedni kanał, bo przy 40MHz są dwa wykorzystywane.

PS. To że pokazuje prędkość połączenia na 270Mb nie oznacza że z taką prędkością będzie transmitował dane.

5 (edytowany przez Juno 2011-02-03 11:58:13)

WLasnie to mowie. Jak ustawiam 40 MHz i robie zapisza zmiany (w Gargoyle) to pokazuje "Zapisuje zmiany" i jak konczy to znowu jest 20 MHz.
W domu sprawdze, ale mam pytania.
1. Ten uzytkownik powiedzial, ze dziala to mu jak ma ustawione tryb tylko n.
Ja takiej opcji w gargoyle nie widzilem.

2. I ktory kanal mam uzyc, bo nawet nie mam pojecia do czego te kanaly.

3. I jak zmiana kanalu badz Mhz wplynie na inne urzadzneia, ktore maja n?

EDIT.
Zmiany oczywiscie zrobie z poziomu: /etc/config/wireless bo jak widac z GUI nie idzie zmienic, chyba, ze dodatkowo kanal musze odpowiedni zadac.

6

1. Nie ma. Na openwrt zawsze jest to G+N, bo taki tryb pracy sterownika jest.
2. Wikipedia się kłania. Ten najmniej wykorzystany. Dodatkowo dla 300Mbps jest wykorzystywany jeszcze jeden kanał, powyżej lub poniżej podstawowego. I on też musi być wolny, bo inaczej sterownik odmówi pracy na 40MHz i zostaniesz na 20Mhz (czyli 150Mbps)

7

A jak ustawic w pliku wireless dwa kanaly? To jakos przecinkiem sie oddziela bez spacji?
I czy GUI daje mozliwosc wyboru dwoch kanalow?

Reszte poczytam w wiki.
Dziekuje. smile

P.S.
Poniewz jestem teraz troche unieruchomiony w mojej czesci Warszawy tak do 19.00, a samochod jeszcze w serwisie czy jest takie miejsce gdzie w godzinach pracy mozna Ci zostawic np. na recepcji urzadzenie? Moge wyslac kuriera lub poslac corke. smile

8

Nie, jeden ustawiasz. Drugi robi się automatycznie.

Jest takie miejsce na mokotowie. Zgłoś się na priv to Ci powiem gdzie.

9

Ponieważ wczoraj udało mi się zwalczyć tryb 300Mbps, to mogę podpowiedzieć, że na niektórych kanałach w ogóle nie chce się załączyć np. ustawienie kanału 9 (drugi się ustawiał na 13) ni w ząb nie działało, chociaż program inSSIDer pokazywał, że sieć jest na obu kanałach. Dopiero po przestawieniu na 7 (11) ruszyło z kopyta. W obu przypadkach nie ma na tych kanałach innych sieci. Poza tym zauważyłem, że jak jest kilka możliwych kanałów do ustawienia (u mnie jeszcze były wolne 4/8, 5/9) to na niektórych potrafi być lepszy transfer (różnice nieduże co prawda, ale zawsze). Więc warto sobie potestować trochę jak ma się jakiś wybór.

10

Super dziekowac. smile

11

Aby działało z kanałami 12,13,14 musisz mieć ustawiony odpowiedni kraj w AP i APC (domyślnie jest USA a tam mają kanały 1-11), różnica w kanałach musi wynosić 4, czyli gdy ustawiamy podstawowy na 13 to drugi będzie miał 9, jeśli 1 to 4.
Czemu tak - bo kanały są blisko siebie i możesz mieć tylko 4 nie nakładające się częstotliwości.

12

A jak jest w obrazach Cezarego?

13

Ponieważ radio jest na starcie wykrywane to nie ma domyślnie tego. Tak musisz sobie zrobić: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … sugiikanau

14 (edytowany przez Juno 2011-02-03 15:00:58)

"Nie wszystkie sterowniki to obsługują. Działa prawidłowo dla mac80211, o ile jest zainstalowany pakiet iw."
Pakiet iw jest zainstalowany?

EDIT.
Czy jest jakas mozliwosc zwiekszenia troche mocy z poziomu systemu rutera?

15

Akurat w tym linksysie masz właśnie mac80211.

Przez polecenie iw lub gui gargoyle (o ile nie jest to więcej niż 20)

16

Mam (sprawdzalem w GUI) ustawione maksimum moc.
Czy moze warto zainwestowac w jakas antene, bo ten model ma dwie odkrecane.

17

No to już sam musisz sobie na to odpowiedzieć.

18

Znaczy warto, tylko moze jakas polecacie, ktora ma dobre ratio jakosc/cena. big_smile

19

No i jest problem.
Poki co 300Mbps dziala gdy wlaczam kanala 9 lub 8. Nizej nie sprawdzalem.
Sprawdzilem, dongiel DWA-131 dziala w trybie 300 Mbps. Choc transfery (kopiowanie plikow TYLKO, o czym w minusach) z racji usadowienia rutera w domu dochodza max do 350 KB/s. Przy trybie 150 bylo to max 65 KB/s.
I teraz plusy:
- poprawil sie zasieg
- nie wystepuje spadek mocy po stronie DWA-131 (taki wystepuje przy opcji 150 Mbps, ale to moze wina dongla?)
- wieksza moc (wiecej kresek na wyswietlaczach roznych diwajsow.
Ale i pojawily sie minusy:
- o ile szybkosc kopiowania plikow zwiekszyla sie, o tyle streaming np. filmow czy danych sie zacina. Wczesniej moglem (XBMC na Ubuntu 10.10) moglem ogladac po wifi trailery lub YT, teraz po prostu wszystko co idzie na zywo, sie tnie.
- dotyczy to rowniez remote control po wifi, ktore w trybie 150 dzialalo bez zarzutu. Teraz czesto polecenia musze powtarzac, czyli minimum dwa razy nacisnac np. guzik nawigacji po menu by zadzialalo. lub dziala z opoznieniem. Mam po prsotu lagi.

Rozumiem, ze tak nie powinno byc? smile

20

Poczekaj. Jakie 350KB/s? Dawno testów na linksysie nie ponawiałem, ale z tego co pamiętam miałem po 7 - 8MB/s.

21 (edytowany przez Juno 2011-02-04 12:27:09)

Mam dom, w ktorym po dordze mam dwie sciany zewnetrzne i ciek wodny. Sygnal idzie jakby od koncow litery L
Od zawsze mialem w salonie nedzny zasieg WiFi.
Na dodatek ruter stoi na polpietrze.

Az sprawdze ile idzie po ethernecie bo 7-8 MB to chyba nie mialem na kablu nawet.

22

Przez dwie ściany ceglaste mam 3-5MB/s, ale ja mam b. dużo sieci w eterze.

23 (edytowany przez Juno 2011-02-04 13:08:06)

Nie wiem czemu tak mam. Moze kat pionowy za maly. Szukam wiec anteny do rutera by ja gdzies przez okno na zewnatrz zawiesic albo mocnej wewnetrznej. Taniej. big_smile
Bo o ile pamietam mimo, ze 300 Mbps jest szybsze to slabsze (choc u mnie w domu dziala dzinie, jakby wbrew regulom) i za cholere nie wiem co z tym fantem zrobic.