Wszystkie porty są domyślnie zablokowane.
Bezpieczeństwo wifi:
1) używać WPA2 z mocnym hasłem (ja mam 63 lub 64 znakowe) lub serwer radiusa
2) ukrywanie SSID i filtrowanie po MACu nie ma sensu
3) NIE używać Wi-Fi Protected Setup (WPS)
4) zmiana kanału i obniżenie siły sygnału nie wpływa na bezpieczeństwo
5) jeśli z twojego wifi korzystają goście to wydzielić osobną sieć dla nich podpinając do odseparowanego VLANa
Bezpieczeństwo od strony WAN
1) nie otwierać i nie przekierowywać portów, oprócz portu dla vpn
2) jeśli potrzebujesz dostęp do routera lub hostów w domu używaj openvpn (w Gargoyle klucze i konfigi tworzone są automatycznie po skonfigurowaniu openvpn w WebUI)
3) jeśli nie chcesz vpna to otwórz WebUI na niestandardowym porcie (bardzo niebezpieczne, bo nie ma blokady po X nieudanych próbach logowania)
4) można otworzyć ssh od strony WAN na niestandardowym porcie z blokadą po X nieudanych próbach logowania - do wyklikania w Gargoyle
5) w ssh od strony WAN dodatkowo można zablokować dostęp roota i ustawić dostęp dla innego konta oraz dodać go do sudoers (w LUCI można to zrobić z WebUI, nie pamiętam jak było w Gargoyle)
I najważniejsze używać mocnego hasła do WebUI!
TP-Link TL-WDR3600 v1.5 - OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163 +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7