Temat: Problem z rozłaczonym urządzeniem

Witam.  Mam pewien problem z rozłaczonym urządzenie -  które albo przystało działać albo zresetowalo się do ustawień fabrycznych.  A więc przedstawię jak to wyglądalo gdy działało

1.Główne urządzenie Asus n18u na 192.168.1.1 z pulą dhcp 192.168.1.11-99
2.Do niego po lan podłączony tp link z openwrt który jest na dachu ( z wyłączeniem dhcp)  tylko rozsyła wifi z IP 192.168.1.3
3. Tplink z openwrt podłączony przez wifi do 192.168.1.3 pobiera ip 192.168.1.4 ( adres wan) .  Na nim ustawiony server dhcp na porty lan(adres IP lan 192.168.4.1) z nową pula dhcp  192.168.4.100-200
4. Do niego po lan tplink z org softem z IP 192.168.4.2 bez dhcp -  rozsyła ip z 192.168.4.1

Przestało się łączyć urządzenie 3 z 2. 
Pomysł jest taki żeby spróbować podłaczyć się po wifi ( bo urządzenie 2 widzi wifi urządzenia 4)

jednocześnie nie tracac neta w urządzeniu żebym mógł zdalnie się połączyć i wszystkie urządzenia 1,2 nie Dostaly innego ip.  Bo mam jeszcze parę osób które się łączą z 2.

#
Jedyne co się dowiedziałem od sąsiada który ma urządzenie 3 i 4 to nie pinguje mu adresów 192.168.4.1,  192.168.4.2 i tez pytałem bo może się zresetowalo do ustawień fabrycznych 192.168.1.1.  Pytam jeszcze czy w ogóle pobiera ip jakieś -  muszę poczekać na odpowiedz

Ps.  Oczywiście nie mogę tam podejść bo jestem na wyjeździe w pracy za granicą

Proszę o pomoc

2

Odp: Problem z rozłaczonym urządzeniem

A nie dostało mu się np. po burzy? Niestety to może być wszystko i dopóki się nie zalogujesz do niego to nie ma jak sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie dostaje ip wcale z urządzenia 4.  Czyli dhcp nie działa na 3.  Możliwe właśnie po burzy.  Można spróbować połączyć się jakoś z wymuszonym ip  z urządzenia 2?  Żeby zobaczyć urządzenie 3?

4

Więc, przeadresować możesz, o ile ma kto Ci to zrobić.

5

Czyli?

6

Tak jak pisałeś - zmień sobie jakoś adresację żeby tą 3 ominąć o podłączyć się bezpośrednio np do 2 jak go widzisz.

7

jak to zrobić ? z urządzenia 2 podłaczyć się pod 4? i wtedy ustawić urządzenie 3.

Urządzenie 2 ma adresację 192.168.1.3

gdybym dodał kolejne wifi jako ap client i podłaczył się do 4, z wymuszonym ip, np. 192.168.4.101

8

No to ustaw tak. Byle byś nie stracił dostępu.

9

właśnie oto chodzi , oto właśnie pytam smile

10

Nie rozumiem o co pytasz. Jak ustawić adres czy co? Przecież ty wiesz jak masz adresację zrobioną i co się widzi z czym a co nie.

11

napisałem jaką mam adresację i jak jest wszystko połączone yikes

Chciałbym rady czy mogę i jak to mam konkretnie zrobić, urządzeniem 2 zrobić 2 siec wifi jako ap client (wpisać mu adres 192.168.4.101, bramę dać 192.168.4.1) podłaczyć się pod urządzenie 4 (bo widzę zasięg wifi) nie tracąc możliwości korzystania z urządzenia 2 tak jak jest teraz yikes . Teraz port wan jako wifi rozsyła neta . a jak podłącze to albo będzie się gryzło i przestanie mi pingować urządzenie w sieci 192.168.1.3 - czemu bym chciał zapobiec yikes bo wtedy to już nikt nie będzie miał neta z sąsiadów yikes na chwilkę ustawiania może go nie być , ale żebym mógl w urządzenie wejść i to wszystko ustawić.

12

Nie masz pewności że w ogóle uda się dostać do tego urządzenia przecież. Jak jesteś daleko to nie masz co eksperymentować bo rozwalisz doszczętnie całość.