1

Temat: asterisk - dzwonienie jednoczesne

Problem jest taki:

exten => 333,1,Dial(sip/Ab1,20)
exten => 333,2,Dial(sip/Ab1&sip/Ab2&sip/Ab3,120)

Normalnie powinien dzwonić Ab1, a po 20-tu sekundach dołączyć Ab2 i Ab3 i dzwonić wszystkie trzy na raz.
Teraz mam przypadek taki, że dzwoni Ab1, po 20-tu zaczynają dzwonić Ab2 i Ab3, natomiast Ab1 milknie.
Do dziś myślałem, że to wina wersji asteriska, ale zrobiłem próbę na identycznej wersji i działa poprawnie - configi są identyczne (przynajmniej tam gdzie mogą).

2 (edytowany przez wojciech_69 2016-06-13 13:32:15)

Odp: asterisk - dzwonienie jednoczesne

Rozwiązałeś swój problem?

Gdzieś znalazłem w sieci coś takiego (nie wiem czy poprawne bo sam nie sprawdzałem):

exten => 101,Dial(Sip/101,10) && Dial(Sip/102,10)

albo spróbuj tak jak sam podałeś w 3-ciej linijce tylko bez 120-stki i w zasadzie powinno być poprawnie...

Ps. nie pamiętam do końca definiowania numerów (i ich nazw) ale czy nie powinno to wyglądać np tak:

exten => 1000,1,Dial(SIP/1000@trunk1&SIP/2000@trunk2)
exten => 2000,1,Dial(SIP/2000@trunk2&SIP/1000@trunk1)

a nie jak w twoim przypadku numer i później nazwa literowa (np. Ab2)...?

===========================================
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL  by obsy

TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play

3

Odp: asterisk - dzwonienie jednoczesne

Problem jest nadal. Jak już pisałem identyczna konfiguracja działa mi cały czas w dwóch innych lokalizacjach, więc taki zapis jest jak najbardziej poprawny. Z resztą druga linijka działa poprawnie bez pierwszej (dzwonią wszystkie trzy z timeoutem 120s).
Próbowałem też między jedną a drugą linijką dać Wait(1) ale nic to nie pomaga. Podejrzenie też padło na specyfikę telefonów, bo są to inne modele, ale to też sprawdziłem - działają poprawnie z innym Asteriskiem.
Być może jest to kwestia jakiegoś parametru w konfiguracji, który przeoczyłem a być może w ogóle problem ujawnia się tylko w tej konkretnej sieci. Jeśli będę miał czas i możliwości to podmienię całość i sprawdzę.