1 (edytowany przez waluszek 2016-06-05 09:27:45)

Temat: Niska wydajność Openvpn

Witajcie ponownie, kolejna część walki z tunelami w openvp. Tym razem na tapecie wydajność.

Czy jest jakiś sprawdzony sposób na zwiększenie wydajności tunelu, aktualnie mam około 13Mb łącze jest 100/100
Spodziewałem się czegoś więcej.
Czy jest jakaś szansa aby osiągnąć przynajmniej 30Mb?

Tunele zestawione na 1043nd v3 szyfrowanie BL-CBF połączenie UDP.

2

Odp: Niska wydajność Openvpn

Zmień router na jakiś ze sprzętowym akceleratorem do operacji kryptograficznych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary, a czy możesz polecić jakiś sprzęt z wsparciem openwrt/ gargoyle odpowiedni dla około 40-50 klientów openvpn aby ta wydajność była w granicach 50Mb.

4

Zwykły/wydajny  PC na X86.  Dla tylu klientów i zapienienia takiej przepustowości to ty mocy potrzebujesz której w routerku za 200zł nie uzyskasz.

5

Ok, a czy znasz jakiś w miarę prosty sposób na postawienie maszyny gargoyla na x86, może jakiś tutek?

6

Tak samo jak zwykłe openwrt - ściągasz obraz i pod innym linuksem czy jakąś aplikacją pod windows nagrywasz plik na cały dysk.

7

Na moje to zostaw routery jak są. Postaw za nimi sprzet np. jakiegoś PC z windowsem i do tego na nim openvpna (albo raspberry pi - sprawdz jak z wydajnoscia) - generalnie dowolny inny sprzet ktory spelni Twoje oczekiwania.

Zrob z PCta gatewaya dla sieci VPN. Na routerze ustaw trase do sieci VPNa via PC i już.
W ten sposob zrzucasz wszystko co dotyczy VPN na osobna maszyne nie obciazajac routera ktory tylko przewala pakiety.
Ja mam tak zrobione u siebie i nie narzekam (na zew. Maszynie bedziesz musial ustawic NATa ale to juz szczegoliki konfiguracji smile ).
Pozdr.