Temat: tolerancja napięcia dla routera TP-Linka
Router TP-Link MR3220 V1 dokładnie. Oryginalnie zasilacz 12V 1A. Czy może ulec uszkodzeniu przy podaniu prądu 14,6V ?
Ewentualnie jakie najwyższe napięcie można podać bezpiecznie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → tolerancja napięcia dla routera TP-Linka
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Router TP-Link MR3220 V1 dokładnie. Oryginalnie zasilacz 12V 1A. Czy może ulec uszkodzeniu przy podaniu prądu 14,6V ?
Ewentualnie jakie najwyższe napięcie można podać bezpiecznie?
Nie padnie, sprawdzałem. Mam tplinka 843 chodzącego na 5V (inne nie chcą chodzić), generalnie reszta zaczyna pracować tak ok 7/8V. Sprawdzałem do 18v i działały, więcej już nie testowałem. (dlaczego 18v? miałem chińskie zasilacze które miały mieć 12v a pod obciążeniem dawały właśnie 18...)
To zależy od tego, jaki układ przetwornicy obniżającej napięcie jest w środku. W niektórych (głównie tych starszych) TP-Linkach jest RT8284, który pracuje na zakresie napięcia wejściowego 4,5~23 V. W nowszych konstrukcjach (m.in. WDRy) są APW7120/RT9214 i w tym wypadku zakres pracy to 5~12 V, maksymalnie 16 V. Spotkałem też AP3502E - zakres 4,5~18 V.
Dla pewności najlepiej rozebrać router, zobaczyć jaki układ tam siedzi i po prostu sprawdzić zakres wejściowy w dokumentacji.
Rozebrałem router i .............. szok
Trzeba znaleźć lupę ![]()
Router będzie pracował między 11,1V a 14,8V na akumulatorze 12V podłączonym do solara fotowoltaicznego z regulatorem napięcia właśnie w zakresie 11,1v do max 14,8 przy ładowaniu.
Ooo, opisz instalację jak zrobisz + parę fotek.
No więc rozebrałem i zobaczyłem, że nic nie widzę
Proszę o krótką podpowiedź który to element?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/K … directlink
MC34063: http://www.onsemi.com/pub_link/Collater … 063A-D.PDF
Zakres 3~40 V.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → tolerancja napięcia dla routera TP-Linka
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc