1 (edytowany przez lucent 2016-05-07 22:18:37)

Temat: Problem z montowaniem dysku

Mam dziwny problem z montowaniem dysku,
dysk 3,5' z zewnętrznym zasilaniem, podłączony do jednego huba USB (aktywnego) z modemem hilink.
Dysk montuje się ładnie automatycznie w momencie kiedy podpinam go do huba, natomiast problem występuje po resecie routera, dysk nie jest montowany i pomaga dopiero wyciągnięcie go z usb i podpięcie ponowne, wtedy jest montowany poprawnie.
Może ktoś podpowiedzieć co można by z tym zrobić?

I przy okazji pozwolę sobie zapytać o to dlaczego dysk montuje mi się tylko w read only? System plików ext4.

router WNDR4300

2

Odp: Problem z montowaniem dysku

Jak ma błędy to montuje się w ro. Jak masz zrobione montowanie? Ręcznie skryptem, automat z block-mount? Montujesz przez urządzenie czy uuid? Bo może jeżeli montujesz przez urządzenie to modem wykrywany jest pierwszy i dlatego nie montuje dysku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Problem z montowaniem dysku

Udało mi się rozwiązać problem, może napiszę co było u mnie żeby na przyszłość ktoś miał łatwiej.
Oczywiście Cezary miał rację dysk montował się w read only bo miał błędy. Problem z montowaniem również miał to samo podłoże.

Przy podłączaniu dysku do huba, losowo raz na jakiś czas zdarzyło mi się że modem USB tracił synchronizację.
Na początku nie powiązałem tych faktów, ale okazało się że port w hubie jest uszkodzony...konkretnie ten do którego podpinałem dysk, po zmianie portu i naprawieniu partycji, która przy okazji się uszkodziła ( z tego błędy dysku) wszystko działa tak jak potrzeba. Wykonałem kilkanaście resetów i dysk zawsze jest widoczny.