Temat: monitorowanie łącza/routera

Dostanę pewnie burę za tego posta od @Cezarego bo pewnie gdzieś na forum to jest ale....
Nie potrafię odszukać (a były o tym chyba nie dawno) czym monitorować ilość danych wysyłanych/odbieranych przez poszczególne hosty w sieci. Statystyki czasu korzystania z łącza przez poszczegolne hosty też by były pomocne ale w tej chwili bardziej interesuje mnie ilość danych. Czym to zrealizować najlepiej na CC z Luci?

2

Odp: monitorowanie łącza/routera

Collectd + iptables.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki. Zanim zajrzę do materiałów jeszcze dopytam czy ruch monitorowany dotyczy tylko ruchu w ramach LAN czy można mierzyć też to co wysyłamy na zewnątrz przez WAN?

4

Jak zrobisz przez iptables to co chcesz. Jak chcesz sam wan to zobacz bandwidthd, vnstat, bitmeteros.

5 (edytowany przez gonzales 2016-04-27 21:12:51)

Miałem na myśli bitmeteros. Na chwilę obecną skupię się na tym a collectd + iptables to trzeba doczytać bo możliwości bardzo duże ale i roboty więcej (trzeba posiadać większy zasób wiedzy).

Tylko tego nie rozumiem w odniesieniu do bitmeteros:
"zakładając że baza danych jest na nośniku w katalogu /mnt/sda1. Pamiętajmy także o cyklicznym kopiowaniu bieżącej bazy danych na nośnik (np. przez crona) aby zachować statystyki."

Skoro baza jest na zewnętrznym nośniku to gdzie/po co ją jeszcze mamy archiwizować?
Chodzi o to, żeby powiedzmy raz na tydzień ją kopiować w celu oszczędzania miejsca?

6

Bitmeteros oczekuje bazy w /var/lib/bitmeter i tam ma być. Więc jak masz ja na nośniku to trzeba ją tam skopiować i później znów na nośnik cyklicznie lub przy zamknięciu systemu. Nie spojrzałeś na polecenie powyżej tego cytatu.

7

Czyli to co jest w cytacie to wskazówka do utworzenia skryptu dla crona, dobrze kombinuje?

8

Jak sobie zrobisz to tak będziesz miał.

9 (edytowany przez marekb241 2016-04-28 18:23:03)

Mam pytanie ile może zajmować baza bitmeter.db po dłuższym czasie? U mnie upłynęło kilkanaście godzin od instalacji Bitmetera i baza ma już 1MB. W takim tempie po roku byłoby kilkaset MB co przekroczy pojemność ramdysku (ruter WRT1200AC / CC 15.0.5.1). Baza siedzi w /tmp/lib/bitmeter co przypuszczam jest w pamięci RAM. df -k pokazuje
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
tmpfs                   257608      2324    255284   1% /tmp
więc o ile dobrze to odczytuje jest 255MB miejsca
Poza tym miałem nadzieje robić (automatycznie) backup na pendrive, osobno z każdego dnia, ale jeśli ta baza potrafi dużo miejsca zajmować to ograniczę się do kilku ostatnich kopii bazy w backupie. Reasumując prośba o podanie ile zajmuje bitmeter.db po danym czasie (po tygodniu, miesiącu, roku) ?

Intetesuje mnie też czy robicie backup działającej bazy czy najpierw się ją odmontowywuje jakoś z bitmetera. Planuję uruchamiać skrypt cronem oraz przy shutdown (w rc.d/init.d).

WRT1900ACS, WNDR3700v2

10

A może zamiast kopiować bazę do /var/lib/ to ją tam po prostu przybindować?

11

Wszystko jedno. Byle by bitmeteros został uruchomiony po tej operacji.