1

Temat: Połączenie dwóch sieci - Gargoyle.

Mam prośbę o pomoc w konfiguracji połażenia dwóch sieci przy pomocy routera Gargoyle.
Sytuacja obecna:
Sieć domowa 1 - oparta na Neostradzie(livebox 192.168.1.1, WIFI1 oraz LAN);
Sieć 2 - Gargoyle 1.9 na NexxWT3020: 192.168.1.1, sieć WIFI2 oraz internet przez modem LTE HiLink 192.168.8.1. Wszystko działa skonfigurowane tylko przez interfejs Gargoyle.

Chciałbym uzyskać połączenie tych dwóch sieci (kablem WAN Gargoyle z LAN Livebox. Stale IP dla routera Gargoyle 192.168.1.111) przy założeniach:

- Siec 2 - Gargoyle zmiana na 192.168.2.1,pozostaje dhcp, jego klienci po WIFI2 i LAN mają dostęp do internetu przez LTE i dodatkowo widzą komputery z podsieci Livebox (192.168.1.1)
- Sieć 1 - bez zmian, urządzenia mają dodatkowo dostęp do zasobów z Sieci 2 (Gargoyle LAN i WIFI2) . Przyjmuję ze z Sieci 1 będzie można wejść na panel www hilinka 192.168.8.1. Dodatkowo po ręcznej konfiguracji ustawień sieciowych na urządzeniach z Sieci 1 (gateway ustawiony na 192.168.1.111) możliwe byłoby korzystanie z internetu LTE zamiast ADSL z Livebox.

W jaki sposób skonfigurować Gargoyle i czy jest to możliwe przy praktycznie braku możliwości zmiany konfiguracji livebox?

Dziekuję.

2

Odp: Połączenie dwóch sieci - Gargoyle.

1. Na na wan gargoyle musisz mieć publiczny adres ip lub przekierować odpowiednie porty z tego liveboxa żeby był dostęp z internetu do routera. Bez tego się nie uda to co pisze dalej.
2. Wejdź w openvpn, włącz serwer, kliknij zapisz. Później dodaj klienta (zwróć uwagę na adres serwera), zapisz, pobierz konfigurację,. Na wt3020 zaimportuj tą konfigurację i ogólnie to tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chyba niedokładnie opisałem co mam i jak to widzę. Nie chcę robić VPNa ponieważ te dwie sieci są w tym samym budynku.
Mógłbym fizycznie, kablem podłączyć sieć LAN z Liveboxa do routera z Gargoyle (gniazdo WAN). Gargoyle miałby wtedy stałe IP (192.168.1.111) w sieci domowej lan od liveboxa.
Generalnie dostęp do internetu w każdej sieci miałby pozostać bez zmian (LTE dla wifi2 gargoyle, natomiast ADSL w sieci1- domowej)

Chodzi mi o taka konfiguracje routera aby po tym maszyny z dwóch sieci widziały się wzajemnie. Dodatkowo z sieci domowej (opartej o livebox) można czasami użyć LTE do internetu - po ręcznej zmianie gateway na 192.168.1.111 (czyli Gargoyle).

Można tak to skonfigurować?

4

Jeżeli nadasz obu inny adres ip to po prostu połącz je kablem i masz to co chciałeś.

5

Próbowałem, nie działa to tak.
Livebox 192.168.1.1
Gargoyle 192.168.2.1 i sieć z livebox podłączona do gniazda WAN
Gargoyle nie pojawia się w sieci domowej, nie pobiera adresu z liveboxa.
Ale jego aktualna konfiguracja to Internet/WAN - Połączenie poprzez Modem USB / HiLink (192.168.1.100).
Moim zdaniem trzeba jakoś jeszcze umożliwić ruch pomiędzy tymi sieciami poprzez złącze WAN.

6

Połącz kablem portami lan nie wan.

7

Tez tak nie działa.
Próba z laptopa (192.168.2.102) będącego na WIFI Gargoyle wejścia na livebox (192.168.1.1) powoduje przekierowanie na modem Hilinka (192.168.8.1) który jest WANem. I jest to chyba zgodne z trasami jakie widać w konfiguracji Gargoyle.
W drugą stronę - z sieci livebox także nie można dostać się na Gargoyle (192.168.2.1).
W tym przypadku połączenia sieci LAN livebox do wejścia LAN Gargoyle to chyba będzie też problem z dhcp który uruchomiony jest na dwóch urządzeniach (i tak powinno pozostać).

8

Masz mieć liveboxa podłączonego do wan router1, router1 lan do lan router2, do routera2 masz na usb modem. I takim połączeniu będąc podłączonym do wifi lub lan routera1 będzie dostęp do routera2 i do urządzeń podłączonych od strony lan.

Reszta - to kwestia ustawienia routingu na poszczególnych routerach.  Będąc podłączonym do routera1 on nie wie co to jest 192.168.8.1 więc musisz ten routing ustawić. Itd.

9

W tym przypadku mam dwa routery (livebox 192.168.1.1 i gargoyle 192.168.2.1) i po podłączeniu ich gniazdami lan nie widać ich wzajemnie. Nie pobierają też wzajemnie IP. Nie wiem jak w takim wypadku miałbym ustawić ten routing.
Czy w  tej sytuacji nie lepiej byłoby mwan3 wykorzystać i oprócz istniejącego wan usb hilink na gargoyle skonfigurować jeszcze drugi wan i jego wykorzystać do tego połączenia z siecią livebox?

10

Napisałem ci że liveboxa masz podłączyć do wan, to czemu go do lan łączysz?

11

Ale ja nie mam liveboxa oraz router1 i router2 jak piszesz.
Tu jest tylko livebox (który jest routerem dla sieci domowej a jego wan to ADSL) oraz jeden gargoyle na nexx.

12

Sorry, to źle zrozumiałem.

13

Może jakiś inny pomysł jak wykonać takie połączenie dwóch sieci?
Czy możliwe jest dodanie drugiego portu WAN aby wykorzystać go tylko do połączenia lokalnych sieci natomiast internet dla wifi na gargoyle pozostałby poprzez HiLink'a?