Temat: [SMB] Brak uprawnień, pomimo ustawienia w Luci

Witam.
Chciałem zgłosić, że pomimo prawidłowej konfiguracji w Luci - zaznaczenia gościa i odznaczenia tylko do odczytu - nie mogłem nic zrobić zrobić na udostępnionym udziale - dysku usb (tylko był widoczny jako katalog).
Dopiero po zalogowaniu się przez ssh na root-a i nadaniu uprawnień jak na wiki openwrt, dostałem dostęp.
Nie jest to uciążliwe, wystarczy klepnąć dwie komendy w putty, dopuszczam też możliwość, że coś mi umknęło w luci.

Nie wiem czy to istotne, ale podaję, że dysk ma jedną partycję ext4, system /dev/sda1, zamontowany w /home.

Pozdrawiam!

2

Odp: [SMB] Brak uprawnień, pomimo ustawienia w Luci

W luci to jedno i definiuje uprawnienia samby. A inna sprawa że user na którego się logujesz musi mieć uprawnienia do odczytu plików na dysku - i związane jest to z samym filesystemem.

Identyczna sytuacja jak w windowsie - możesz udostępnić zasób na odczyt/zapis, ale w samym windowsie możesz powiedzieć że dany user nie ma prawa do danego katalogu i  nic przez sieć nie zrobisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie jestem pewien czy się rozumiemy. Ustawiłem:
Użytkownicy z prawem dostępu [ ]    Tylko do odczytu     [ ] Zezwalaj Gościom [X]
czyli na chłopski rozum - dałem pozwolenie, żeby obojętne kto w mojej sieci mógł korzystać z zasobu, i odczytywać, i zapisywać. Bez podawania loginu, hasła, niczego.
I gdy otwierałem na windowsie ten zasób (folder) nie pytał o żaden login, ani hasło. Próbowałem skopiować jakiś plik, błąd że nie mam uprawnień, ale bez żadnej możliwości zalogowania się, nie pytał o hasło roota itp itd.

"chmod -R 777 /home" i voila - działa. O to konkretnie mi chodzi. Czy po zaznaczeniu takich opcji w Luci jak ww. nie powinny się automatycznie nadawać te uprawnienia?

Cezary napisał/a:

W luci to jedno i definiuje uprawnienia samby. A inna sprawa że user na którego się logujesz musi mieć uprawnienia do odczytu plików na dysku - i związane jest to z samym filesystemem.

Identyczna sytuacja jak w windowsie - możesz udostępnić zasób na odczyt/zapis, ale w samym windowsie możesz powiedzieć że dany user nie ma prawa do danego katalogu i  nic przez sieć nie zrobisz.

4

I dokładnie o tym piszę - to co zaznaczyłeś dotyczy uprawnień usera w sambie.

A jeszcze dochodzą uprawnienia systemu plików - fat w ogóle tego nie ma, ntfs nie są pod linuksem obsługiwane, a pod extami  są - i jeżeli dysk zamontowałeś jako np. root bez prawa zapisu przez innych - to nie wiem co byś nie ustawiał w innych aplikacjach (np. w sambie) to i tak nic na dysku nie zapiszesz.

Nie, nie dadzą się automatycznie, bo samba nie wie nic o zamontowanych dyskach. Ona udostępnia katalogi, a to ty musisz się zatroszczyć o to żeby do tych katalogów można było zapisywać.

5

Już rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.

BTW czy mógłbyś dodać do swojego wydania openwrt obsługę exfat? Próbowałem zainstalować przez putty, ale był jakiś błąd.

6

Jaki błąd?

7

Cezary napisał/a:

Jaki błąd?

Unknown package 'exfat'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package exfat.

http://i.imgur.com/EZZw35n.png

8

Bo nie ma takiego pakietu w ogóle. kmod-fs-exfat jest w cc.

9

OK dzięki !

10

Witam, mam ten sam problem.
Podrzuci ktoś te komendy w/w ?
Dzięki i pozdrawiam.

11

Odkopałeś wątek przed 5 lat. Jaki/z czym masz problem?

12

Windows krzyczy o braku uprawnień, choć w Luci dostęp jest przyznany.

13

Daj prawda dostępu do nośnika użytkownikowi na którego się łączysz. W luci tego nie ma, więc nie wiem dlaczego sądzisz że dostęp w luci jest przyznany.

14

Poprzez ssh ?

15

Przez ssh, tak.

16

Jak powinien wyglądać poprawny zapis nadania uprawnień przy chmod ?

17

https://eko.one.pl/?p=openwrt-samba#konfiguracja na końcu akapitu. Oczywiście katalog podaj swój.

18

Ogarnięte, dzięki