1

Temat: Wr740ND i WR741ND, co je różni?

Tak jak w temacie. Przeglądałem sobie specyfikacje obu modeli i wydają się identyczne, ale delikatnie różnią się obudową, to jest cała różnica? Chciałem postawić na tym gargulca, będzie jakaś różnica w zastosowaniu WR740ND, a WR741ND.

2

Odp: Wr740ND i WR741ND, co je różni?

Nie ma. Jakieś wewnętrznie różnie rysunki PCB, antena na stałe na 740n itd. Ja mam Gargoyle na 740n z uptime już ze 2tygodnie, zero problemów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam wszystkich, to moj pierwszy post na forum.

Mam pytanie odnosnie WR-741ND i VLANow.

Chcialbym osiagnac na open-wrt + WR-741ND nastepujace zalozenia:

- od strony wanu internet doprowadzany jest za pomoca protokolu pppoe (bez zadnego vlanu);
- chcialbym odebrac na wanie tagowany vlan o id np. 50. Jak ustawic router by VLAN50 mozna bylo przezroczyscie odebrac na jednym z portow lanowych gdzie podpiety zostanie STB do IPTV? Wszystko goni po unicascie wiec multicast i igmp nie sa mi potrzebne. Chodzi mi o sama konfiguracje VLAN na tym urzadzeniu.
- na pozostalych trzech portach lanowych normalny NAT + dhcp

Bardzo prosze o jakies rady.

pozdrawiam

Ryz

4

Zobacz ostatnie wątki, jest podobna dyskusja. Problem w tym ze switch w 741 nie ma własnego chipu, wiec nie wiem i pewnie nie obsłuży wiecej niż standardowe 16vlanów. Czyli 50 możesz nie zrobić.

5

Niestety muszę potwierdzić, wałkowałem ten temat trochę i prawdziwego swicza z obsługa vlanów ma tylko wr1043nd ewentualnie z tego co wygooglałem to niektóre starsze wersje 941 podobno miały jakiś porządny chip ale ostatnie wersje już na pewno nie, co do 1043 to sprawdzone u mnie, pełna funkcjonalność, brak jedynie igmp ale tego akurat nie potrzebujesz.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

6

czyli jesli vlan z iptv bedzie z ID mniejszym niz 16 to da sie to skonfigurowac? jesli tak to w jakis sposob?

pozdrawiam

Ryz

7

w /etc/config/network tworzysz odpowiedni vlan. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … kfiretrunk

8

Cezary mam pewien problem.

Wgrałęm OpenWRT do mojego WR741ND i zaczalem ustawiac switchport i VLANy.

Ustawilem vlany cos na wzor tego co podales w ostatnim poscie. Zmiany wprowadzilem do /etc/config/network.
Efekt jest taki, ze system sie zaladuje i nie mam komunikacji z urzadzeniem. Router podczas ladowania sie systemu wstaje na chwile z ip takim jak ustawilem wczesniej na LAN (czyli 192.168.10.1), ale po calkowitym zaladowaniu sie systemu komunikacja sie traci. Sadze, ze wowczas wczytuje ten zly config sieci. Probowalem dluzej przytrzymywac reset button ale bez efektu.

W jaki sposb mozna go zresetowac do ustawien fabrycznych ?

P.S.

Czy po utworzeniu vlanow  w pliku network, trzeba jeszcze postawic dodatkowy interfejs? Jak rozumiem po utworzeniu vlanu z id 10 powinienem miec interfejs np. eth0:10 ?

pozdrawiam

Ryz

9

Tak, masz mieć dodatkowe interfejsy.

Tryb failsafe i będziesz miał ustawienia domyślne. Lub jeżeli to jest mój build - naciśnij reset na 30s.

10

Ok przywrocilem stary config.

Jestem juz troche dalej jesli chodzi o konfiguracje.

Mam podniesiony interfejs eth0.10    (zmienilem id vlanu ktorym leci IPTV, tak zeby nie byl wiekszy niz 16 tak jak wspominales).

Czy jestescie Panowie w stanie pomoc mi to skonfigurowac? Probowalem juz wielu rozwiazan. Zarzadzanie switchem dziala z poziomu LuCI, moge zarzadzac czterema portami switcha i nie ma z tym problemu. Niestety nie moge osiagnac sytuacji, w ktorej jeden z portow switcha bedzie widzial VLAN ID 10 na WANie tak bym mogl do niego podlaczyc STB.

prosze o jakies rady.

pozdrawiam

Ryz

11 (edytowany przez ryz 2011-01-28 21:58:15)

Dodam, ze vlan 10 pod STB na porcie lanowym switcha ma byc nietagowany.

12

http://www.otofotki.pl/img17/obrazki/mq4291_schemat.png zamieszczam schemat tego z czym walcze.

13

Nie da się normalną konfiguracją Vlanów bo port WAN nie jest częścią swicza, to oddzielny interfejs, tym się to głównie różni od "większego brata" wr1043. Musiałbyś zrobić na tym interfejsie vlan i zbridźować go z którymś portem lan, męczyłem to dosyć długo i mi się nie udało. Tak jak pisałem wcześniej wr740/741 mają bardzo prymitywny przełącznik 4 portowy i osobny port eternetowy na wan i niewiele da się z tym zrobić.

14 (edytowany przez ryz 2011-01-28 23:37:48)

To fatalnie hmm wlasnie probowalem podniesc powiedzmy vlan10 na porcie 3 przelacznika i zbridzowac go z eth1 (WAN). Niestety bez efektu, ale zastanawiam sie czy gdzies nie trzyma mnie konfiguracja firewalla lub programowo ruch jest wycinany.

- przyszla mi do glowy jeszcze jedna rzecz. Czy osiagne to co chce konfigurujac tylko porty LANowe ? z jednego lanu zrobic WAN i na nim pstawic pppoe client i odebrac nim vlan id 10, drugi port sla STB i na komputery zostaną 2 porty lanowe + wifi ?

15

Tak dla pewności. Na akcji mamy WR740N za całkiem małą kwotę link, nadaje się ta wersja ze zmienioną obudową do openwrt?

16

Tak, ktoś testował tu v2 i pisał że działa.

17

Potwierdzam, testowałem na v2 i działa.

18

Mam v1, zainstalowałem Gargoyle 1.3.9 PL, na oficjalnej jest 1.3.10, będzie PL 1.3.10?

19

Jak zbuduję, tak,