Temat: LTE E3276 i WNDR4300 restartowanie
Modem działa w porcie USB bezpośrednio (bez podciągania zasilania). Czego użyć do pilnowania połączenia i restartowania modemu w razie przerwy wpołączeniu? Jakiś gotowy program?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LTE E3276 i WNDR4300 restartowanie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Modem działa w porcie USB bezpośrednio (bez podciągania zasilania). Czego użyć do pilnowania połączenia i restartowania modemu w razie przerwy wpołączeniu? Jakiś gotowy program?
Jeżeli to zwykły a nie hilink: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automat … rtpoczenia
Mam modem E3372 nie Hilink i czasem straci połączenie i ponownie już nie połączy się dopiero jak ponownie uruchomię router (wyłączę z prądu i włączę) to już bez problemu zaraz się połączy czy ten skrypt pomoże ?czy potrzeba innego ?
Musisz logi przejrzeć - nikt nie odgadnie. Czasem jest tak, że router "zgubi" modem ![]()
Mam tak u siebie, że nawet już wysyłany reset do modemu nie dociera bo nie ma takiego urządzenia... wtedy dodatkowy "if" robi restart routera.
Zależy. Jeżeli to tylko kwestia samego połączenia to tak. Jeżeli zaś wiesza się modem czy nie potrafi zarejestrować się u operatora i wymaga odłączenia zasilania to nic z tego.
myślę że nie potrafi zarejestrować się u operatora i trzeba ponownie uruchomić router czyli nie ma możliwości jakiegoś restartu openwrt
Jeżeli sam restart routera nie pomaga tylko konkretnie wymaga wyłącza z prądu to nic nie zrobisz bez sprzętowego moda, np. jakiś przekaźnik odcinający zasilanie czy hub który umie wyłączyć zasilanie na porcie.
jak zrobiłem restart openwrt to raczej pomaga to nie jest to gubienie sygnału jakieś nagminne ale jak już się zdarzy to lepiej jak by to zrobiło się z automatu bo nie zawsze mam możliwość wejścia do routera
Jak restart pomaga to zrób to co napisałem tylko zamiast ifup wan dajesz reboot po prostu.
czyli tak:
#!/bin/sh
if ! ping -q -c 1 -W 10 google.com > /dev/null; then
(reboot) &
fi
Albo nawet reboot -f
Gdzie do crona to wkleić
# /etc/init.d/cron stop
# echo "*/2 * * * * /bin/tester.sh" >> /etc/crontabs/root
# /etc/init.d/cron enable
# /etc/init.d/cron start
skrypt jest zrobiony ale nie działa jak go uruchomić?
To są polecenia do wykonania a nie wpisania do crona. Te polecenia właśnie wpisują do crona.
dziękuję działa
Skrypt działa ale dziwne bo średnio co jakieś 3-4 godziny router się restartuje jak wywalę polecenie z crona to nie czy to problem z pingiem do google.com że czasem mu nie odpowie ..?
Po to jest skrypt, jak nie odpowie to resetuje bo coś jest nie tak z połączeniem.
może zmienić czas sprawdzania i uruchamiania skryptu ? np: zrobić co 3 godziny jak wtedy musi wyglądać cały konfig ?
Zmieniasz tylko w cronie: http://eko.one.pl/?p=openwrt-cron
czyli np. co 4 godziny żeby uruchamiał skrypt to zmieniam tak :w cronie */240 * * * * /bin/tester.sh
albo ustawię o danej godzinie więcej poleceń może też tak być ?
*/10 * * * /bin/tester.sh
*/12 * * * /bin/tester.sh
*/15 * * * /bin/tester.sh
*/18 * * * /bin/tester.sh
*/23 * * * /bin/tester.sh
Nie. Dałem Ci linka, był tam nawet graficzny konfigurator. Co 4 godziny to * */4 a nie */240
ok czyli tak **/4 /bin/tester.sh
a ten pomysł z wybranymi godzinami jest zły ?
ok czyli tak **/4 /bin/tester.sh
a ten pomysł z wybranymi godzinami jest zły ?
Też nie, to nie jest poprawny wpis do crona. Przeczytasz w końcu ten link który podałem?
tak poczytałem **/4**** /bin/tester.sh
* * * * * komenda do wykonania
- - - - -
| | | | |
| | | | +----- dzień tygodnia (0 - 6) (Niedziela=0, Poniedziałek=1, Wtorek=2,...,Sobota=6)
| | | +------- miesiąc (1 - 12)
| | +--------- dzień miesiąca (1 - 31)
| +----------- godzina (0 - 23)
+------------- minuta (0 - 59)
Za dużo gwiazdek...
dobra poproszę cały wpis bo już się pogubiłem .......
dzięki
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LTE E3276 i WNDR4300 restartowanie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc