Temat: Hotplug drukarek usb na p910nd
Witam!
Wczoraj postawiłem OpenWRT zrobione przez pana Czarka i zabrałem się za wstępną konfigurację potrzebnych mi usług.
Poczytałem o tym jak się stawia printserwer, skonfigurowałem go sobie i doszedłem do wniosku, że brakuje mi w obecnej konfiguracji obsługi hotpluga dla drukarek usb. Udało mi się to ustawić tak, że wystarcza do moich potrzeb, ale chciałbym to zrobić bardziej uniwersalnie. Poniżej to co mam do tej pory:
#!/bin/sh
if [ $ACTION = "add" -a $DEVTYPE = "usb_interface" -a ${INTERFACE%/*} = "7/1" ]; then
uci -q set p910nd.cfg1=p910nd
uci -q set p910nd.cfg1.device=/dev/lp0
uci -q set p910nd.cfg1.port=0
if [ ${INTERFACE##*/} = "1"; then
<------>uci -q set p910nd.cfg1.bidirectional=0
else
<------>uci -q set p910nd.cfg1.bidirectional=1
fi
uci -q set p910nd.cfg1.enabled=1
uci -q commit p910nd
/etc/init.d/p910nd restart
fi
if [ $ACTION = "remove" -a $DEVTYPE = "usb_interface" -a ${INTERFACE%/*} = "7/1" ]; then
/etc/init.d/p910nd stop
uci -q delete p910nd.cfg1
uci -q commit p910nd
fiPowyższe zadziała tylko dla jednej drukarki usb, a chciałbym dać możliwość podłączenia kilku. Niestety nie wiem jak zdobyć z hotpluga informację o tym jako jaki numer urządzenia aktualnie dodawana drukarka jest podłączana. Prosiłbym o jakąś podpowiedź, bo jak na razie to jedyne co mi przychodzi do głowy to ls /sys/${DEVPATH}/usb/lp*. Czy da się to zrobić w bardziej sensowny sposób, bo ten nie zadziała raczej dla remove'a? Nie mam drugiej drukarki, żeby porównać sobie zmienne.
Pozdrawiam
Przemek