1

Temat: Wyłączenie konsoli systemowej - grub

Czy w sprzęcie który uruchamia openwrt poprzez gruba aby wyłączyć konsolę która jest na /dev/ttyS0 wystarczy edytować konfig gruba i usunąć wpis o konsoli systemowej? Chciałem mieć możliwość użycia portu bo jest RS-232 wyprowadzony na obudowę na złączu DB9.

2

Odp: Wyłączenie konsoli systemowej - grub

Tak, wtedy grub nie będzie z niej korzystał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chyba coś jeszcze bo na razie nie działa mi port ttyS0. Próbuję komunikować się ze starą nokią podłączoną kablem szeregowym do portu ttyS0. Telefon i kabel na pewno sprawny bo mam jeszcze konwerter usb do RS232 i poprzez ten konwerter gnokii potrafi się skomunikować z telefonem. Na razie wyedytowałem plik grub.cfg i teraz wygląda tak:

#serial --unit=0 --speed=38400 --word=8 --parity=no --stop=1 --rtscts=off
#terminal_input console serial; terminal_output console serial

set default="0"
set timeout="0"
set root='(hd0,msdos1)'

menuentry "OpenWrt" {
    linux /boot/vmlinuz root=PARTUUID=f5d4f8ee-02 rootfstype=ext4 rootwait console=tty0 noinitrd
}
menuentry "OpenWrt (failsafe)" {
    linux /boot/vmlinuz failsafe=true root=PARTUUID=f5d4f8ee-02 rootfstype=ext4 rootwait console=tty0 console=ttyS0,38400n8 noinitrd
}

Co by tu jeszcze żeby to ruszyło?

4

console=ttyS0

5

Nie pomaga. dmesg |grep tty daje mi:

[    0.000000] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz root=PARTUUID=f5d4f8ee-02 rootfstype=ext4 rootwait console=tty0 console=ttyS0 noinitrd
[    0.000000] console [tty0] enabled
[    0.000000] console [ttyS0] enabled
[    0.752683] serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4, base_baud = 115200) is a 16550A

Mam ttyS0 ale nadal mi nie działa. A w inittab nie trzeba zakomentować lini z ttyS0 (ttyS0::askfirst:/bin/ash --login)?

6

Mowa była o grubie. Z systemu operacyjnego teraz sobie też to wywal jak chcesz.

7

Dziwna sprawa bo z gnokii nie chce ten port szeregowy działać natomiast gdy uruchomię na drugim komputerze minicom i minicom na openwrt to mogę się dogadać w obydwie strony.