Temat: Problem z wyborem APN'a @ QMI / uqmi / mwan3 / usb-modeswitch / LTE

Mam problem z obsługą modemu LTE USB (Huawei E398) za pomocą pamietu uqmi z użyciem protokołu QMI.

Połączenie zestawia się poprawnie i mogę wysyłać i odbierać dane, ale mam wrażenie że uqmi nie wymusza na modemie użycia konkretnego APN'a.
Jest to o tyle istotne, że w Plus'ie, chcąc mieć statyczny publiczny adres IP w technice LTE, trzeba: a) zapłacić i b) używać do połączeń APN'a: "m2m.plusgsm.pl". Inaczej - dostaje się IP dynamiczne.

Jeżeli podłączam modem do jakiegokowliek z moich PCtów, to zawsze działa to dobrze: jeśli ustawiam APN "internet" - dostaje dynamiczny adres, jeśli ustawiam APN "m2m.plusgsm.pl" - dostaję zawsze konkretny, ten sam - statyczny adres.
Wniosek mój z tego taki, ze problem nie leży raczej po stronie ani Plus'a ani modemu E398 - że jest to coś raczej z tym pakietem uqmi.

Związana z modemem konfiguracja /etc/config/network jest taka:
config interface 'wan2'
    option ifname 'wwan0'
    option bridge 'false'
    option ipv6 '0'
    option metric '2'
    option proto 'qmi'
    option device '/dev/cdc-wdm0'
    option apn 'm2m.plusgsm.pl'
    option mode 'lte'
    option delay '30'

Próbowałem juz różnych rozwiązań - dodawanie parametrów username/password, authentication, różne delay'e itp - nic nie pomaga.

Dodam jeszcze, że mój modem nie wstaje sam od siebie po restarcie router'a, więc dodałem do /etc/rc.local poniższe linie (i pomogło - w kwesti podniesienia się  modemu):
/sbin/usbmode -l
/bin/sleep 2
/sbin/usbmode -s
/bin/sleep 2
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-network-modes lte
/bin/sleep 2
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --start-network m2m.plusgsm.pl --autoconnect
/bin/sleep 2
exit 0

Wersje oprogramowania których używam, to (wydaje mi się że są to najbardziej aktualne):
OpenWrt Chaos Calmer 15.05
uqmi     2014-12-03-86bcdb8cca..0a4
usb-modeswitch     2014-08-26-993a9a5427..37a
kmod-usb-net-qmi-wwan     3.18.23-1
mwan3     1.6-2

Jakieś pomysły, co może być nie tak, albo co można jeszcze dorzucić żeby wymusić taki a nie inny APN w modemie E398 w jakiś inny sposób?

PS>
Może jeszcze dodam, że używam tego wszystkiego razem z pakietem mwan3, który robi load-balancing pomiędzy klasycznym ethernet'owym WAN'em a WAN'em utworzony na tym  połączeniu LTE.

2

Odp: Problem z wyborem APN'a @ QMI / uqmi / mwan3 / usb-modeswitch / LTE

Czekaj, "masz wrażenie" czy tego nie robi w końcu?

Mam qmi na kilkuset (!) urządzeniach z CC. Wstaje wszędzie za każdym razem połączenie ze skryptów systemowych, tyle że nie używam wymuszenia lte a zostawiam to modemowi - na czym się połączy to już jego sprawa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Napisałem "mam wrażenie", ponieważ nie wiem tego na pewno z użyciem jakiego APN'a modem ustanowił połączenie, a tylko wnioskuję to po tym jaki adres IP mi operator przydziela.

Wnioskuję to z informacji które mi udzielono w dziale technicznym infolinii Plus'a: "po wkupieniu usługi stałego IP w technice LTE: chcesz mieć stałe IP -> używasz APN 'm2m.plusgsm.pl', chcesz mieć dynamiczne IP -> używasz APN 'internet'".
I rzeczywiście tak to działa gdy podpinam modem do komputera i używam aplikacji dostępowej od Plus'a - zmiana parametru APN w aplikacji dostępowej zmienia zachowanie przy najbliższym zestawianiu połączenia.

Natomiast na routerze próbuję to wymusić korzystajac w tych opcji:
oraz
ale chyba bezskutecznie (?).

Czy mogę to jakoś sprawdzić, z użyciem jakiego APN'a modem ustanowił połączenie z siecią LTE?
Chodzi mi to podpowiedź jakiejś gotowej komendy - próbowałem szukać ale nie znalazłem niczego takiego... - z góry dziękuję za wszelką pomoc... :-)

4

W sumie nie masz jak tego sprawdzić. Jeżeli ustawiłeś tak i się połączył to jest, inaczej by w ogóle do połączenia nie doszło,

5

Przed chwilą odbyłem  rozmowę z wsparciem technicznym Plus'a: oni nie są w stanie podejrzeć na żywo za pomocą którego APN'a jestem połączony, ale twardo upierają się że jeśli dostaję inne IP niż to, które mi jest przydzielone jako statyczne, to jedyna opcja jest taka że używam złego APN'a.

Podjąłem próbę ustawienia tego APN'a w modemie za pomocą wysyłania do niego komend AT.

Zrobiłem tak:
opkg update
opkg install kmod-usb2 kmod-usb-ohci kmod-usb-serial kmod-usb-serial-option usbutils usb-modeswitch kmod-usb-storage kmod-scsi-core kmod-scsi-cdrom kmod-scsi-generic picocom

Później:
picocom -b 9600 -f n -p n -d 8 -r /dev/ttyUSB0

Upewniłem się że rozmawiam z tym, z kim chcę:
Komenda: AT+CGMI
Odpowiedź: Huawei Technologies Co., Ltd., OK

Komenda: AT+CGMM
Odpowiedź: E398, OK

I finalnie:
Komenda: AT+CGDCONT=1,"IP","m2m.plusgsm.pl"
Odpowiedź: OK

Komenda: ATD*99***1#
Odpowiedź: CONNECT 100000000

Konsola mi się zawiesiła, zrobiłem restart zasilania całości (router + modem) i... dostałem swój upragniony statyczny publiczny adres IP! Nie wierzyłem że pomoże, a jednak! :-)

Kilkukrotnie zrobiłem restart zasilania całości (router + modem) -> wygląda że teraz za każdym razem dostaję właściwy,
statyczny publiczny adres IP.

Na sam koniec jeszcze test w drugą stronę, czyli zamiana APN'a z powrotem na inny:
AT+CGDCONT=1,"IP","internet"
ATD*99***1#

I efekt - dostaję teraz dynamiczne adresy IP! Co restart zasilania to nowy adres IP.

A teraz z powrotem:
AT+CGDCONT=1,"IP","m2m.plusgsm.pl"
ATD*99***1#

I znowu dostaję mój, przypisany statyczny adres IP.

Nie wygląda to ładnie, gdyż wniosek z tego taki, że:
1) Ten modem pamięta sobie przez jaki APN łaczył się ostatnim razem
2) Wszelkie ustawienia takie jak:
oraz:
są z jakiegoś powodu ignorowane... :-(  (Tak być nie powinno przecież!?)

Pytanie - czy powodem jest typ modemu sam w sobie - Huawei E398, czy mój konkretny egzemplarz tego modemu, czy może coś nie tak w ogóle z tym uqmi?

Zgaduję, że pewnie dla 99% osób używających tego uqmi - wybór APN'a nie ma znaczenia - używają dynamicznych adresów IP, stąd temat mógł nie ujrzeć światła dziennego do tej pory...

6

Tak swoją drogą, to Plus nie chwali się specjalnie tym, że oferuje "statyczne publiczne adresy IP z obsługą ruchu przychodzącego z zewnątrz" w technice LTE - pewnie nie mają ich za dużo. ;-) Przez długi czas oferowali takie statyczne adresy, we wszystkich technikach, ale nie w LTE. W sierpniu 2015 to był chyba jedyny "detaliczny" operator LTE mający je w ofercie. Ciekawe czy inni operatorzy też już wprowadzili taką usługę - jak by nie było - bardzo zachęcającą. :-)

7

Tak, dla CGDCONT modem pamięta ostatnią wprowadzoną wartość.

8

Pomyślałem, że skoro "AT+CGDCONT" działa silniej niż ustawienia z uqmi, to dobrze było by dodać gdzieś automatyczne wysyłanie do modemu przy starcie router'a takiej komendy, na wszelki wypadek gdyby modem był odłączany, używany gdzieś indziej (wracał być może z jakimś innym apn'em ustawionym) a potem z powrotem podłączany.

W czasie gdy router już wystartował, mogę zwyczajnie z konsoli wpisać (bez zabaw w terminal picocom):
/bin/echo -e 'AT+CGDCONT=1,"IP","m2m.plusgsm.pl"\n' > /dev/ttyUSB0
i - chociaż w ten sposób nie widać komunikatu zwrotnego - wygląda że daje to efekt (przy ponownej inicjalizacji modemu).

Niemniej jednak próba dodania takiej linii do /etc/rc.local, pomiędzy "usbmode'y" a wywołania tego "uqmi" - nie kończy się pozytywnym rezultatem... (?)
Jakiś pomysł na to, jak można by to automatycznie odpalać?

9

Modem to pamięta. Więc po prostu wyślij mu raz ręcznie i już?

Chyba że zmieniasz ten apn co chwilę, wtedy pytaj na liście deweloperskiej dlaczego nie wprowadza takiego apnu.

10

Rafallafar czy udało Ci się wyjaśnić tą kwestię? Mam takie same objawy. Modem E398, APN m2m.plusgsm.pl,  obraz CC 15.05.1.

Podczas łączenia z siecią komórkową nie jest uwzględniana opcja 'apn' w pliku /etc/config/network.

Będę wdzięczny za info.

11

Mała sztuczka: zrób sobie najpierw połączenie 3g z tym apn niech się połączy, modem to zapamięta i możesz na qmi przejść.

12

No i działa:) Dzięki!