Temat: Problem z wyborem APN'a @ QMI / uqmi / mwan3 / usb-modeswitch / LTE
Mam problem z obsługą modemu LTE USB (Huawei E398) za pomocą pamietu uqmi z użyciem protokołu QMI.
Połączenie zestawia się poprawnie i mogę wysyłać i odbierać dane, ale mam wrażenie że uqmi nie wymusza na modemie użycia konkretnego APN'a.
Jest to o tyle istotne, że w Plus'ie, chcąc mieć statyczny publiczny adres IP w technice LTE, trzeba: a) zapłacić i b) używać do połączeń APN'a: "m2m.plusgsm.pl". Inaczej - dostaje się IP dynamiczne.
Jeżeli podłączam modem do jakiegokowliek z moich PCtów, to zawsze działa to dobrze: jeśli ustawiam APN "internet" - dostaje dynamiczny adres, jeśli ustawiam APN "m2m.plusgsm.pl" - dostaję zawsze konkretny, ten sam - statyczny adres.
Wniosek mój z tego taki, ze problem nie leży raczej po stronie ani Plus'a ani modemu E398 - że jest to coś raczej z tym pakietem uqmi.
Związana z modemem konfiguracja /etc/config/network jest taka:
config interface 'wan2'
option ifname 'wwan0'
option bridge 'false'
option ipv6 '0'
option metric '2'
option proto 'qmi'
option device '/dev/cdc-wdm0'
option apn 'm2m.plusgsm.pl'
option mode 'lte'
option delay '30'
Próbowałem juz różnych rozwiązań - dodawanie parametrów username/password, authentication, różne delay'e itp - nic nie pomaga.
Dodam jeszcze, że mój modem nie wstaje sam od siebie po restarcie router'a, więc dodałem do /etc/rc.local poniższe linie (i pomogło - w kwesti podniesienia się modemu):
/sbin/usbmode -l
/bin/sleep 2
/sbin/usbmode -s
/bin/sleep 2
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --set-network-modes lte
/bin/sleep 2
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --start-network m2m.plusgsm.pl --autoconnect
/bin/sleep 2
exit 0
Wersje oprogramowania których używam, to (wydaje mi się że są to najbardziej aktualne):
OpenWrt Chaos Calmer 15.05
uqmi 2014-12-03-86bcdb8cca..0a4
usb-modeswitch 2014-08-26-993a9a5427..37a
kmod-usb-net-qmi-wwan 3.18.23-1
mwan3 1.6-2
Jakieś pomysły, co może być nie tak, albo co można jeszcze dorzucić żeby wymusić taki a nie inny APN w modemie E398 w jakiś inny sposób?
PS>
Może jeszcze dodam, że używam tego wszystkiego razem z pakietem mwan3, który robi load-balancing pomiędzy klasycznym ethernet'owym WAN'em a WAN'em utworzony na tym połączeniu LTE.