Temat: opkg + autoremove?

W skrócie: jak wyczyścić router z niepotrzebnych pakietów?

Po perypetiach z podpisami pod repozytoriami (zakończonych aktualizacją firmware), próbowałem pobrać mc. Wyszło, że mam za mało dostępnej pamięci i mc się nie zainstalowało.

Trudno. Na razie nie chcę robić extroota.

Zainstalowały się niestety różne zależności, wymagane przez mc. W efekcie mam 136 KB wolnego miejsca i kilka niepotrzebnych a pewnie sporych pakietów. Niestety, nie wiem, które to mogą być, bo restartowałem router.

Przydała by się debianowa funkcja apt-get autoremove – niestety w opkg opcja --autoremove działa zdaje się zupełnie inaczej. Krótko mówiąc, nie umiem z niej skorzystać (z opcjami neutralnymi jak np. depends, remove [próbowałem z niezainstalowanym mc], update nie działa). A miejsce by się przydało, bo bardziej mi przydatna obsługa btrfs na chwilę obecną niż mc.

2

Odp: opkg + autoremove?

Nie ma. Zostaje przejrzenie co jest /overlay, i wywalenie dokładnie z tych pakietów tego co nie potrzebujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Usunąłem klienta bittorrent transmission – trzy pakiety: web-transmission (206k), transmission-daemon (164k) i localization (~3k) i nadal mam 112 KB wolnego miejsca. Nawet po restarcie routera. Zaczynam podejrzewać, że to się z pamięci „usuwa” tak jak w kolejnych sesjach wypalania CD-R.

Co robię źle? Pozostaje powrót do ustawień fabrycznych OpenWRT – da to coś? Czy może konieczne będzie ponowne flashowanie obrazu, tym razem bez zachowania ustawień…?

4

Zrób firstboota będziesz miał jak po flashowaniu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.