Temat: wr1043nd i zasilanie

Sprawdzałem parametry zasilacza na tpliku i mam
12,15V
ale co niepokojące amperaż mam niestabilny, lata mi do 1,25A i to w porywach a ogólnie w granicach 0,5A
Czy ktoś ma miernik i może u siebie sprawdzić?
np. zasilacz od hub usb ma 5.5v i około 4A , także się zastanawiam czy wskazania są dobre bo miernik nowy,
zasilacz od wrt54gl który według opisu powinien mieć 12V i 1000mA ma 17V i 4A czy tak może być ?
Proszę o jakąś opinię.

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

2

Odp: wr1043nd i zasilanie

Czy Ty w ogóle masz pojęcie jak się mierzy parametry zasilaczy? Przecież prąd będzie raz większy, a raz mniejszy w zależności od obciążenia... Nie myślisz chyba, że zasilacz do rutera ma mieć stabilizację prądową zamiast napięciowej?

3

To jest amperaż jaki zasilacz może dać, nie jaki router pobiera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez jolero1000 2011-01-22 10:12:21)

Gdybym miał pojęcie to bym nie zadawał pytania na forum, wydaję mi się to poprostu dziwne że jeden zasilacz pokazuję stabilnie 4A a ten od tp-linka w porywach do 0,5A do 1,25A, zdaję sobie oczywiście sprawę że ruter pobiera tyle ile potrzebuję w zależności od obciążenia ale czy ten zasilacz nie powinien wskazać minimum te 1,5A tak jak jest opisany?żeby mieć ten zapas mocy.

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

5

nie smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Musisz obciążyć najpierw zasilacz, aby na mierniku pojawiły się te ampery, tak jak napisał Cezary. Do takich zabaw potrzebne są dwa mierniki. Jednym sprawdzasz napięcie, drugim prąd.

7

xarlith napisał/a:

Musisz obciążyć najpierw zasilacz, aby na mierniku pojawiły się te ampery, tak jak napisał Cezary. Do takich zabaw potrzebne są dwa mierniki. Jednym sprawdzasz napięcie, drugim prąd.

Napisz w ogóle jak mierzysz pobór prądu.
Aby to zrobić należy amperomierz właczyć w szereg z odbiornikiem prądu a nie równolegle do odbiornika.Tak mierzymy napięcie