1

Temat: Kompilacja pakietu dla x86 (AA)

Potrzebuję skompilować jeden program dla x86 w wydaniu AA (wiem że nie wspierane ale akurat do tego wydania mam skompilowaną obsługę dvb i nie chcę tego już rozwalać). Mam na razie skompilowane środowisko. Znalazłem też na githubie gotowe pliki potrzebne do wygenerowania paczki. Są tutaj: https://github.com/elm/Automatic-OpenWRT-Files. Co robić dalej? Czy trzeba kompilować zależności? Do jednej z tego co wyczytałem w README trzeba nałożyć patch. Jak się za to zabrać po kolei? Będę wdzięczny za pomoc.

2

Odp: Kompilacja pakietu dla x86 (AA)

Jak masz źródła openwrt, wchodzisz do nich i robisz
mkdir -p package/automatic

Pobierasz paczkę zip z gita i rozpakowujesz do package/automatic, robisz

make oldconfig

zaznaczasz ten nowy pakiet jako <m>, robisz

make package/automatic/compile

Całość źródeł na x86 musisz mieć wcześniej skompilowane. O ile jest to poprawny makefile to się zrobi. Jak nie - czeka Cię ręczna poprawa pliku makefile lub robinie łatek na źródła żeby dało się to skompilować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki. Skompilowało się od ręki. Chciałbym jeszcze ostatnią dostępną wersję skompilować.
Zmieniłem w Makefile dwie linie

PKG_VERSION:=0.7.2 na 0.8.3 i
PKG_REV:=3acd9b3f0956ad27c339ff37f769cc20966967a5 na 7059845b81a887dba1d69b4d35420e6ce791187f

Przy próbie ponownej kompilacji dostaję taki błąd:

make[3]: Entering directory `/home/openwrt/build_dir/target-i386_uClibc-0.9.33.2/automatic-0.8.3'
make[3]: *** No targets specified and no makefile found.  Stop.
make[3]: Leaving directory `/home/openwrt/build_dir/target-i386_uClibc-0.9.33.2/automatic-0.8.3'
make[2]: *** [/home/openwrt/build_dir/target-i386_uClibc-0.9.33.2/automatic-0.8.3/.built] Error 2
make[2]: Leaving directory `/home/openwrt/package/automatic'
make[1]: *** [package/automatic/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/openwrt'
make: *** [package/automatic/compile] Błąd 2

Czy muszę jakoś wyczyścić ślady kompilacji wcześniejszej wersji aby jeszcze raz spróbować kompilować?

4

Bardziej wygląda to na jakiś błąd który w pliku zrobiłeś. Lub np. edytowałeś to pod winscp.

make package/automatic/clean

5 (edytowany przez zigi 2016-02-19 15:00:52)

Kompilację robię na mincie więc odpada opcja z błędnie edytowanym plikiem Makefile. Może nowsza wersja nie chce się po prostu skompilować z tym Makefile. Czy mógłbyś Cezary spróbować to skompilować u siebie np. dla ar71xx (tą wersję 0.8.3)?

edit:
W wersji która się kompiluje jest bezpośrednio plik configure a w najnowszej jest tylko autogen.sh. Jak to obejść? Jak wywołać najpierw atuogen.sh a dopiero potem utworzony configure?

6

PKG_FIXUP:=autoreconf

dodaj

7 (edytowany przez zigi 2016-02-19 15:38:41)

Dzięki raz jeszcze bo zadziałało od ręki. Najnowsza wersja się kompiluje. Jeszcze tylko mam wątpliwość odnośnie zależności libpcre bo w tym README jest jeszcze mowa o patchu ale link nie działa. Czy jest jakieś inne archiwum tych patchów żeby porównać czy w AA jest już nałożony?

8

Dla AA pewnie nie jest.

9

Jest jakieś inne miejsce w sieci gdzie są publikowane patche? Szukam po numerze 2351 ale nic w temacie nie znajduję. Znajduję https://dev.openwrt.org/ticket/2351 ale to coś zupełnie innego.

10

Obecnie jest to https://patchwork.ozlabs.org/project/openwrt/list/