Temat: Firewall

Witam
Co warto poustawiać w takim routerze jak mój - TP-Link TL-WR1043N/ND v1 z Gargoyle 1.5.9.3 (r35400), by obsy? Mam dużo urządzeń w sieci lokalnej, do których lubię sobie zajrzeć z zewnątrz - jakieś sterowniczki, tunery, dyski.
Ostatnio dostaję maile od mojego dysku sieciowego, na którym mam serwer mail, głównie dla UPS w sieci lokalnej, by ten mógł mi wysyłać powiadomienia (nie ma możliwości ustawienia w staruszku autoryzacji SMTP do typowego konta na jakimś serwerze),  że zablokowano jakieś tam IP po 10 nieudanych próbach logowania. Wrzuciłem w lokalizator IP i pokazuje Chiny, Indie. Na razie wyłączyłem porty poczty, ale może ktoś może mi narobić kuku inaczej? Co radzicie poustawiać w firewall?

2

Odp: Firewall

Domyślnie wan jest kompletnie zablokowany. Więc po co porty odblokowałeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ave Cezary, dzięki za zainteresowanie
Bez odblokowania portów nie mam dostępu do tunera, z którego strumieniuję sobie TV będąc poza domem, nie mam dostępu do FTP, jak potrzebuję jakiś plików, nie mogę przełączać urządzeń w domu Lancontrollerem. Nie dostanę też maila na swoj dysk sieciowy, a właściwie jego wewnętrzny serwer pocztowy. Nie chcę żyć w zamkniętej od świata puszce, pytanie czy mogę np. po numerach ip ograniczyć dostęp tylko z obszaru Polski? No oczywiście tak z grubsza, ostatnio byłem w hotelu pod Wawą i NC+GO nie uruchomiło się, bo byłem niby w USA.

4

Możesz, moduł geoip do iptables, ale musisz mieć świadomość że i tak coś się może przejść jak bazy adresów nie będą aktualne albo ktoś właśnie vpn uruchomi czy coś takiego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dzięki Cezary za naprowadzenie. Poczytam i spróbuje.