1 (edytowany przez kamilu11 2016-02-03 22:37:04)

Temat: Router z OpenWRT do radia internetowego

Witam. Poszukuje taniego routera na którym chciałbym aby działało OpenWRT. Router ma służyć przede wszystkim jako odbiornik radio internetowego. Do routera zostanie podłączona karta dźwiękowa na USB. Chciałbym aby router był jak najtańszy ponieważ będzie służyć jedynie jako odbiornik radia. Żadne inne funkcję nie są dla mnie ważne. W grę wchodzi głównie sprzęt używany. Biorę pod uwag możliwość zakupu w zagranicznych sklepach. Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Router z OpenWRT do radia internetowego

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez kamilu11 2016-02-03 22:35:56)

Widziałem ten wątek jednak niema w nim zbyt wiele routerów z usb. Jakieś chinczyki z alliexpress za 10$ mają możliwość wgrania openwrt? Te tplinki(MR3420/MR3220/MR3020) dadzą sobie rade z radiem internetowym?

4

"Jakieś chinczyki z alliexpress za 10$" nic nie mówi. Jakie?

Te tplinki mają 400MHz procki, dają radę.

5 (edytowany przez kamilu11 2016-02-03 22:50:42)

Przy cenach tplinków szkoda bawić się w zamawianie chinczyków. Na koniec mam jedno pytanie:czy lepszy będzie tplink mr3420/3220 czy Tenda 3G150B? Tenda stoi po <50zł na olx. Tplink również okolice 50zł. Który z tych routerów lepszy do tego zastosowania?

6

Wszystkie te mają mało flash smile, tplinki są ciutkę szybsze.

7

Czy do wgrania wszystkiego do obsługi radia internetowego będzie potrzebny pendrive(extroot)?

8

Jeżeli zrobisz na routerze z 4MB flash to raczej tak.

9 (edytowany przez kamilu11 2016-02-03 23:08:09)

Jest jakaś tania konstrukcja z 8mb flash? Jeżeli warto to dopłacę 10-20zł. Docelowo router będzie schowany w obudowie głośnika/wzmacniacza. Tylko antena zostanie wystawiona. Każda najtańsza karta będzie działać?(np. http://allegro.pl/pc18-karta-muzyczna-u … 42588.html)

10

TP-Link 1043v1?

Jak chcesz to mam na zbyciu np. takie z popalonymi portami lan/wan.

11

Tylko ze z takiej karty na usb to pierdziawka nie dźwięk. Polecam do muzyki raspbbery pi + nawet chiński dac i2s i np volumio.

12

Sprzęt zostanie podłączony do jakiś starych głośników. Nie zależy mi bardzo na jakości.

13

Poszukaj sobie na pewnym znanym portalu aukcyjnym Sagema F@st 2704, ja widziałem za 19 PLN.