1

Temat: WNDR4300 z OpenWRT CC zrywa połączenie z netem

Sytuacja powtarza się co 3-4 dni. Myślałem, że to wina OpenWRT, ale po ostatnim updacie nic się nie zmieniło.
Internet mam z Multimedii (kablówka), IP zmienne.

Nie wiem, czy można to jakoś naprawić, gdzie szukać przyczyny?

2

Odp: WNDR4300 z OpenWRT CC zrywa połączenie z netem

"Zrywa" w sensie co? Nie odnawia adresu, nie ma transmisji, dnsy nie działają, modem się wiesza?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez siutek 2016-01-27 14:47:49)

zrywa - nie mam wyjścia na świat, tylko LAN, mogę zalogować się do routera, niby zewnętrzny adres IP jest, niby połączenie jest, ale żadne strony się nie wczytują, skype nie działa i inne usługi (tak więc to nie DNS). Jednocześnie nie jestem w stanie dostać się do routera z zewnątrz, z WANu. Jakby urządzenie było wyłączone.

Z modemem nic złego się nie dzieje, problem leży po stronie routera, bo restart przywraca wszystko do normy.

4

Jak się powiesi zrób ping do bramy, ping do 8.8.8.8 i ping do google. Zobaczysz po której stronie jest problem.

5

Tak więc router znowu zerwał połączenie, zrobiłem Cezary to, o czym pisałeś. Nawet brama nie pinguje, nie wspominając o 8.8.8.8 ani google. Zresetowałem router, połączenie z netem wróciło do normy, ale moje IP nie uległo zmianie, więc to nie jest kwestia braku aktualizacji adresu hmm

6

Więc restartuj router jeżeli nie będzie połączenia z internetem po prostu.

7

tylko, że to nie jest rozwiązanie problemu hmm

8

Nie, nie jest. Ale niestety to u ciebie się tak zachowuje więc sam musisz sprawdzić co jest problemem.

9 (edytowany przez siutek 2016-02-02 19:37:00)

Pytanie jak, liczyłem na jakąś wskazówkę. Właśnie po to zakładałem ten temat. Gdybym wiedział jak to sprawdzić nie szukałbym tu pomocy.

W LuCI log systemowy pokazuje mi błędy aktualizacji ddnsa:

Tue Feb  2 17:43:36 2016 user.warn ddns-scripts[2450]: sub_mojadomena_pl: Get registered/public IP for 'sub.mojadomena.pl' failed - retry 99/0 in 60 seconds

To jest najstarszy wpis jaki miałem w logu przed resetem. Nie wiem, czy można spojrzeć głębiej w historię...

10

Sprawdzaj do jest problemem - na pewno nie usługa ddns którą pokazałeś. Masz modem z multimedii, sprawdź czy on odpowiada, czy możesz się do jego gui dostać. Sprawdź czy samo podniesienie interfejsu pomoże, czy samo odnowienie adresu co da. Trochę kreatywności musisz wykazać bo nie wiadomo co jest przyczyną.

11

Cezary, w 100% rozumiem Twoje podejście do kreatywności, sam wyznaję podobną zasadę. Tylko jak nie wiesz, co można zrobić, to ograniczasz się do tego o czym masz pojęcie prawda?? A jak nie zapytasz, to o pozostałych opcjach się nie dowiesz.

wiem, że ddns nie jest problemem, to jest jedynie wpis, który sygnalizuje, że usługa ma problem z wyjściem na zewnątrz. Bo net nie działa. No i mam info, że to 99 próba, która jest powtarzana co 60 sekund, czyli usługa ma problem z wyjściem na zewnątrz od co najmniej 1h i 39 minut. Czyli od godziny 16:04.

Jeśli jest taka opcja, to może w logach w okolicach tej godziny coś wyczytam. Z tego co wyczytałem, domyślanie w openwrt powinny być zainstalowane syslogd i klog, ale nie widzę ich w zainstalowanych programach u siebie hmm

12

logd jest i to co czytasz przez logread to już wszystko co z domyślnych logów jest.

13

Też mam modem z Multimedii i też miałem podobne problemy tyle, że na TP-Linku WDR4300. Wyglądało to tak jakby po skończonym limicie czasu na jaki modem przyznawał IP routerowi, router tracił kontakt z modemem. Spod routera nie dało się pingować modemu, bramy, dnsów operatora, ani oczywiście niczego innego w internecie. U mnie to występowało (a może i występuje) raz/dwa razy w miesiącu. Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to restart WANu więc taki skrypcik napisałem uruchamiany z crona co 10 minut:

#!/bin/sh

if ! ping -q -c 5 -W 10 google.com > /dev/null; then
   (ifup wan) &
fi

I od ponad 2 miesięcy święty spokój.

14

Objawy jak u mnie na WDR3600 - przerabiam dokładnie ten sam problem - zrywanie połączenia, IP wisi, pomaga tylko restart. U mnie ewidentnie nie jest to kwestia hardware, bo na gargulcu śmigało wszystko (łącznie z refreshem połączenia przy zerwaniu bez restartu) na tej samej konfiguracji sprzętowej.

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12984

15

czyli okazuje się, że problem jest dość powszechny.
Bieniu, skrypt restartujący to tylko naprawa skutków, ale nie usunięcie przyczyny, w ostateczności zakładam podobne rozwiązanie. Jednak mimo wszystko wolałbym znaleźć przyczynę takiego zachowania.

czy mogę jakoś przekonfigurować logd by zapisywał dłuższe logi?? np 24-godzinne? nie znalazłem nigdzie configa do niego.

16

Zapisuj logi do pliku po prostu. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … ychdopliku

17

Lub zmień operatora, ich usługi i sprzet to największa porażka jaka mogła mi się przytrafić - mam Mikrotika więc tach akurat problemów nie mam ale ta sieć..

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

18

zdzichu6969, niestety nie mam alternatywy...

19

@siutek  Wiem, że moje rozwiązanie to proteza. Po prostu brak czasu i pewnie umiejętności by zdiagnozować właściwie problem. Jak wcześniej miałem na tym routerze Gargulca lub OFW to problemu nie było.

20

na razie ustawiłem zapisywanie logów do pliku, czekam na kolejną zwiechę. będę węszył.

21

Włączę też u siebie to porównamy wyniki.

22

@siutek @Bieniu mam podobnie, multimedia modem Cisco ECP3008 + wndr3700v2 BB od Cezarego przetestowane kilka wydań, na każdym to samo, od ~roku ratuje się protezą :) u mnie pomaga "network restart" samo "ifup wan" nie dawało rady jak pamiętam.

WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6

23 (edytowany przez siutek 2016-02-04 08:13:33)

@mavcin, no to masz chyba ten sam modem co ja, przynajmniej z wyglądu tak wnioskuje, bo nie mam jak sprawdzić teraz jego symbolu.

ok, router własnie zerwał połączenie z netem. jak wrócę do domu prześledzę logi.

24 (edytowany przez siutek 2016-02-17 10:59:10)

Niestety w logach nie widzę niczego nipokojącego, żadnych informacji o błędach w okolicy momentu, gdy router zrywa połączenie sad
Zaczęło mnie za to zastanawiać co innego.

Po zalogowaniu do LuCI Sieć > Interfejsy widzę taki o to obrazek jak poniżej:
http://patryksiuta.pl/otherImg/interfejsy.png

Czy to normalne, że w standardowej "domowej" konfiguracji mam 2x interfejs WAN?? Adres MAC jest ten sam, zewnętrzny adres IP również. To po co drugi raz to samo?

25

Do ipv6. W openwrt domyślnie jest ipv6 skonfigurowane i gotowe do pracy.