1

Temat: jak usunąć użytkownika?

witam, niedawno zaktualizowałem sobie openwrt przez LuCI (upload pliku zgodnego z sysupgrade).
większość ustawień została zachowana, jednak parę rzeczy router pogubił. nie miałem np. menadżera plików (mc) - musiałem go ponownie doinstalowywać. Mam też niestety problem z zalogowaniem się na udostępniony poprzez sambę dysk USB.

użytkownik i hasło, którego używałem do tej pory przestał działać. Co prawda jest w systemie, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo gdzieś widziałem pliki czy katalogi z nazwą tego użytkownika. Jednak na podsatwie tych danych nie mogę się zalogować na sambę. w pliku konfiguracji samby jest określony katalog z użytkownikiem, za pomocą którego chcę się logować. Więc to raczej nie wina samby, tym bardziej, że widzę router i dysk w otoczeniu, ale nie mogę się zalogować.

Chciałem więc usunąć użytkownika i utworzyć go na nowo. Jak to zrobić?

2

Odp: jak usunąć użytkownika?

Nie pogubił tylko sysupgrade nie zachowuje zainstalowanych przez ciebie programów - tylko ew konfigi. Więc tak, trzeba ponownie zainstalować jak masz potrzebę.

Usera masz w
- /etc/passwd
- /etc/shadow
- /etc/samba/smbpasswd

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli co w takiej sytuacji sugerujesz, co się mogło stać?? samba jest w obrazie, więc o nią chyba nie muszę się martwić, konfig do niej również pozostał. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to problem z samym użytkownikiem - stąd pomysł wykasowania go.

4

Sprawdź czy jest jak nie to go załóż ponownie. Nie ma się nad czym zastanawiać.

5 (edytowany przez siutek 2016-01-24 13:48:16)

plik smbpasswd jest całkowicie pusty
reszta jest OK

6

Więc go załóż ponowie.

Plik z userami domyślnie nie podlega zachowywaniu w backupie, a ty go nie dodałeś do listy żeby się zachował.

7

ok, wywaliłem wszystko co dotyczyło niedziałającego użytkownika, założyłem go na nowo i samba śmiga jak należy! dzięki Cezary wink