Temat: Jakie są straty w Mbps używając wi-fi ?
Koledzy, troszkę kontynuacja mojego poprzedniego wątku.
Udało mi się pożyczyć router Linksys E3200. Jest to sprzęt w standardzie N posiadający 2.4 i 5 GHz.
Wczoraj wstępnie uruchomiłem magiczne pudełko. Wystawiłem 2 sieci na tym urządzeniu.
Póki co ustawiłem 2 sieci, obie mają ustawione opcje Mixed lub Auto.
SSID ustawiłem taki sam, hasło też takiej samo dla obu. Teraz laptop łączy się albo do jednej, albo do drugiej i widzę w opcjach, że szybkość transmisji to 300 Mbps. Jednak, gdy próbuję zrobić test łącza, to mi skaczą jakieś dziwnie absurdalne wyniki. Raz jest w okolicach 50 Mbps raz 71 Mbps innym razem upload jest wyższy niż download.
Niestety, nie dostrzegam żadnej poprawy w stosunku do testów na Actinie P6800, który jest na 2.4GHz w standardzie N. Prędkości porównywalne, ze wskazaniem na Actine.
Różnica taka, że teraz (na Linksys) mogę uzyskać szerokość kanału 40 MHz na laptopie i link router <-> laptop na poziomie 300 Mbps.
Pytanie moje brzmi, jakie sa straty na szyfrowaniu swojej sieci wi-fi?
Zauważyłem, że jak zostawiłem ją bez szyfrowania, to miałem lepsze osiągi, a jak dodałem WPA2 Personal (lub Enterprise), to już zwolniła.
Czy możecie mi podpowiedzieć, jakie powinny być ustawienia, aby uzyskać lepsze wyniki niż wspominane 70Mbps w obie strony?
Czy to zależy od operatora? (ale do tego już chyba doszliśmy, że jednak po kablu z gniazdka mam te 90-95 Mbps).
Napiszcie, co miałbym udostępnić (jakie info/logi), aby ułatwić sprawy w diagnostyce. Chyba, że to faktycznie kres możliwości i wyżej nie będzie ![]()