1

Temat: jak poprawnie ustawic MR3220 v2.3 z Gargoyle dla 100Mbps po wifi?

Hej,mam problem z ustawieniami sieciowymi... przynajmniej trawi mi się wydaje.
Mam router MR3220 v2.3 z Gargoyle, w gniazdku symetryczne łącze 100Mbps.

Czy jest szansa aby tak skonfigurować sieć wifi, aby uzyskać choć zbliżoną prędkość?

Aktualnie w Gargulcu mam ustawione standardy N+B+G i szeroki kanał na 40MHz jednak przy testowaniu łącza strona podaje ok 40Mbps przy Download i ok 25Mbps przy Upload. Gdy wepnę się kablem do routera to mam 95Mbps przy DL i ok 85Mbps przy UL.

Czy jest szansa na lepsza konfigurację czy zostaje kupić lepszy sprzęt sieciowy? Jeśli sprzęt to jaki pod OpenWrt ?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam Michu7

2

Odp: jak poprawnie ustawic MR3220 v2.3 z Gargoyle dla 100Mbps po wifi?

Mało masz coś. Jesteś pewien że karta kliencka ma ht40 i nie masz innych sieci w eterze które psują transfer?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Póki co w eterze niewiele sieci, bo zaledwie jedna (nowy blok mieszkalny, wiec wszyscy się wprowadzają).
Jak sprawdzić wspomniany magiczny "ht40" ?

Pozdrawiam Michu7

4

Szerokość kanału. W routerze ustawiłeś, więc zobacz czy klient w ustawieniach też to ma.

5

http://images78.fotosik.pl/190/59ac6a44f3813c88med.jpg
W moim MACu, w zakładce o Wi-Fi mam takie coś, jak na zrzucie... mam nadzieje, że to Tobie coś mówi, bo mnie zupełnie nic.
Aktualnie mam włączone N+G+B z 40 MHz i Mac się połączył z siecią, ale prędkości dalej dalekie od tych z umowy. sad

Pozdrawiam Michu7

6

http://mcsindex.com/

Index MCS 7 przy 73Mbps jednoznacznie Ci mówi że mac używa tylko HT20 zamiast HT40.

Inna sprawa - mr3220 ma radio 150Mbps, więc na tym symetrycznego 100Mbps w życiu nie osiągniesz.

7

@Cezary, proszę napisz co zrobić w takiej sytuacji?
Czy to oznacza ze karta wi-fi w laptopie nie uciągnie więcej niż 73 ? Czy jest szansa ze to można usprawnić lepszym routerem? Takim na 300Mbps.

Pozdrawiam Michu7

8

To znaczy że mr3200  z połączeniu z tym laptopem może nie być w stanie uzyskać więcej. Sprawdź czy gdzieś w macu w ustawieniach jesteś w stanie wymusić tą szerokość pasma na 40MHz.

9 (edytowany przez Michu7 2015-12-31 00:54:45)

@Cezary przy zmianie softu na oryginalny od producenta, dalej mam po wi-fi ok. 37 Mbps w DL, po kablu >90 Mbps.
Chyba zostanie mi próba ze zmianą routera na nowszy i szybszy, bo w laptopie raczej nie znajdę opcji na poszerzenie pasma do 40 MHz.

--- edycja ---
Panie @Cezary, podmieniłem na próbę MR3220 na sprzęt kupiony u dostawcy dostępu do Internetu - jakaś Actina P6800 (żaden cud techniki w mojej opinii, ale standard N ma z 300 Mbps w nazwie) - i teraz po szybkim ustawieniu na 'Auto' wyboru kanału, mix b/g/n oraz szerokości pasma 20/40 MHz, mam lepsze rezultaty; w DL ok. 75 Mbps, a w UL ok. 75-80 Mbps.
Jest lepiej! Przy sprawdzeniu info w Mac (analogicznie do wcześniejszego zrzutu ekranu) teraz mam indeks MCS:15 oraz szybkość transmisji na poziomie 145 Mbps przy 2,4 GHz i 20MHz (jakie wskazuje ta zakładka). Z kolei w info na routerze mam przy mac adresie odpowiadającym mojemu komputerowi widnieje szerokość pasma 40MHz. Nie wiem skąd taka różnica, ale wygląda to ciut lepiej.

Teraz jestem ciekawy, czy jeśli poszedłbym w górę o kolejny standard, to czy uzyskałbym w końcu pełnię szczęścia?

Pozdrawiam Michu7